AFGELAST Humor in het archief? Ja! Met het Historisch Café op 1 april

7
10-03-2020
  • activiteiten
  • humor
  • lezing
  • Historisch Café
101535 carnaval Hans ChabotVANWEGE DE MAATREGELEN IN VERBAND MET HET CORONAVIRUS GAAT HET HISTORISCH CAFE OP 1 APRIL HELAAS NIET DOOR.

Na het overwaaien van het coronavirus plannen we een nieuwe datum voor het Historisch Café.
Mensen die zich hebben aangemeld krijgen bericht.

Op 1 april organiseert Regionaal Archief Tilburg een Historisch Café met als thema Humor. Je komt alles te weten over kusjes die in de Middeleeuwen op de verkeerde plek terecht kwamen. Er is een poging op een serieuze manier de ontwikkeling en legalisering van carnaval in Tilburg te beschrijven. En welke liedjes uit Tilburg en omgeving hebben de grappigste songteksten of de lolligste platenhoezen? Nooit Gebouwd Tilburg laat je mondhoeken omkrullen met gesneuvelde luchtkastelen. Meld je aan en kom luisteren en lachen!

(foto van Hans Chabot, carnaval, 1970)

Lukas de Kort bestudeerde tradities en identiteit rondom het Tilburgse carnaval, een feestelijk onderwerp, maar hij belicht het wetenschappelijk. Lukas is historicus en docent geschiedenis en staatsinrichting. Hij studeerde recent af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar hij de masteropleiding Geschiedenis en Actualiteit volgde. Lukas deed onder meer onderzoek naar jeugd- en protestbewegingen, festivalisering en identiteits- en traditievorming in het naoorlogse Tilburg en omgeving tussen 1955 en 1985.  

Bas Jongenelen houdt een lezing met de bijzondere titel ‘Lieve schat, je adem stinkt zo. De geschiedenis van de misdirected kiss’ In de tijd dat de elektrische verlichting nog niet bestond was alles ’s nachts aardedonker. Het kwam dus wel eens voor dat je je vergiste, want alles gebeurde op de tast. Een van die vergissingen is de ‘misdirected kiss’: een man denkt zijn vrouw op de mond kussen, maar het blijkt haar aars te zijn. Ja, dat kwam toen blijkbaar voor – in ieder geval in de literatuur. Er zijn behoorlijk wat van die misdirected kisses overgeleverd uit de Middeleeuwen en Vroegmoderne tijd. Een heel mooie is er een uit 1561. Die gaan we nader bekijken. 
Bas Jongenelen is docent Nederlandse Letterkunde aan Fontys Lerarenopleiding Tilburg en promoveerde onlangs op humor in 1561. 

In de collectie van Regionaal Archief Tilburg is een rijke selectie langspeelplaten uit Tilburg en omgeving opgenomen. Wie de hoezen, songtitels en teksten bestudeerd komt veel humor tegen! Het Historisch Café biedt een mooie gelegenheid ze eens wat beter te bekijken. Denk jij veel te weten van deze muziek? We dagen je uit om je kennis te testen tijdens de avond!

Skiramide Nooit gebouwd tilburgAls klapper op de vuurpijl kom je alles te weten over de Skiramide en andere wonderbaarlijke bedenksels die nooit gebouwd zijn. Berny van de Donk en Bas Horsten zijn op zoek gegaan naar Nooit Gebouwd Tilburg en doen verslag van hun bizarre zoektocht.
(illustratie van Facebook Nooit Gebouwd Tilburg)

Het Historisch Café op woensdag 1 april is helaas afgelast. Aanmelden kan niet meer. Zodra we een nieuwe datum hebben geprikt hiervoor, melden we dat via de website en sociale media.

Regionaal Archief Tilburg vind je aan Kazernehof 75 in Tilburg. Er is slechts zeer beperkte parkeergelegenheid voor het gebouw. Er zijn parkeergarages in de buurt.
Klik op het programma hieronder voor een vergroting.

Flyers Historisch Cafe#22
Foto van Schmidlin

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag