Kruikenzeikers in de jaren tachtig

7
18-02-2020
  • uitdefotocollectie
  • Tilburg
  • optocht
  • kruikenzeikers
  • foto’s
  • foto
  • carnaval
  • aanwinst

D'n opstoet in 1982. Foto Frans de Kok.Het is weer carnaval. Het centrum van Tilburg  transformeert in een groen-oranje feestgedruis, met d’n Opstoet als hoogtepunt. Indrukwekkende praalwagens en scherpzinnige loopgroepen vormen een bonte stoet door Kruikenstad. Vaak wordt in de carnavalsoptocht de (lokale) actualiteit kritisch op de hak genomen, waardoor d’n Opstoet een interessant tijdsbeeld geeft.

Schenking van Frans de Kok

Hondentoiletten als thema tijdens d'n Opstoet van 1977.Fotograaf Frans de Kok legde onder andere de optocht in de jaren zeventig en tachtig vast op de gevoelige plaat (fotonummers 656389 t/m 656440). Dankzij de schenking van zijn foto’s aan Regionaal Archief Tilburg zijn deze beelden vanaf heden te raadplegen in de beeldbank. Naast het carnavalsfeest, fotografeerde De Kok ook de kermis, de sloop van de Lovense kerk en andere belangrijke hotspots.

Een praalwagen met voetballers in 1983.D’n Opstoet in de jaren 80

Door de lens van De Kok kun je genieten van kruikenzeikers in de jaren 80. Van hondentoiletten (656389, hier rechtsboven) tot voetballers (656437, zie hiernaast). Alles trekt voorbij. Clowneske vrolijkheid wordt moeiteloos afgewisseld door monsterlijke koppen of een onherkenbaar verkleed paar. Vaak worden de wagen en acts toegelicht met een spreuk in onvervalst Tilburgs: “We hebbe naa gin tèèd we moete fise” (656430, hieronder) of “Witte wel dé menneke pis ’n bruurke van de kruikenzeiker is”. Onbegrijpelijk voor de buitenstaander, maar onmiddellijk herkenbaar voor de kruikenzeiker.


Carnaval in onvervalst Tilburgs in 1983.Of je nu steevast Brabant ontvlucht tijdens carnaval of al wekenlang met groen-oranje sjaal door de stad fietst; via de beeldbank van het archief kan iedereen een beetje van de sfeer proeven. Alaaf!


 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag