#6 Restauratie- en digitaliseringsproject Schepenbank Tilburg en Goirle

6
12-02-2020
 • Metamorfoze
 • Goirle
 • Tilburg
 • schepenbank
 • digitalisering
 • restauratie

web protocol 14_448_0010Eindelijk is het dan zover en is het eerste gedeelte van archief 14 Schepenbank Tilburg en Goirle 1408-1811 met inventarisnummer 1 tot en met 8095, afgerond. En dat dankzij het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed Metamorfoze, waarvoor subsidie is ontvangen. Dat betekent dat alle archiefstukken materieel verzorgd en gedigitaliseerd zijn en opgeslagen zijn in het e-depot van het Nationaal Archief. Vervolgens staan deze met ruim 161.000 scans nu online op onze website en kan iedereen ervan genieten. 

In 2018 is het project van start gegaan.  In totaal bedroeg het zo’n 50 meter wat gedaan moest worden. We begonnen met de conservering en restauratie van het archief uitgevoerd door restauratieatelier DP Conservation. Daarna pas konden we overgaan tot de volgende fase en dat is digitalisering. Maar door omstandigheden moesten we in 2019 het project herzien en zijn er nieuwe afspraken gemaakt, waardoor de beoogde planning niet in gevaar kwam. En dat is gelukt! En dat hebben we vooral te danken aan het digitaliseringsbedrijf Picturae die ervoor gezorgd heeft dat het digitaliseringsproces van het gehele project helemaal volgens planning is afgerond in december 2019. Uiteraard moest de digitalisering nog wel steekproefsgewijs nagekeken worden door zowel de Koninklijke Bibliotheek, op technische aspecten, en door Regionaal Archief Tilburg die de inhoudelijke controle ter hand nam. Die controles hebben in de afgelopen weken plaatsgevonden en we kunnen zeggen dat we bijzonder trots zijn op datgene wat is geleverd. Dat geldt voor zowel de materiële zorg door DP Conservation als door het digitaliseringsbedrijf Picturae. Tenslotte moesten de scans daarna gepubliceerd worden op de website en dat is inmiddels gebeurd. Het gehele project kon natuurlijk niet plaatsvinden zonder de medewerking van de Koninklijke Bibliotheek, Bureau Metamorfoze en de Projectgroep Metamorfoze van Regionaal Archief Tilburg.  

Maar er komt nog meer aan. Want inmiddels kunnen we mededelen dat ook voor het tweede gedeelte van archief 14 Schepenbank Tilburg en Goirle, vanaf inventarisnummer 8096, een voorlopig honorering projectaanvraag Metamorfoze Archieven en Collecties is toegekend. De planning is dat we in augustus ermee starten en dat dit zo’n twee jaar in beslag zal nemen. In augustus 2022 is het dan zover en is het complete archief van iets meer dan 100 meter gerestaureerd, schoongemaakt, verpakt, gedigitaliseerd én digitaal beschikbaar op onze website. Wat een prestatie.

2 reacties

Reageren
 1. Jaël | Feb 14, 2020
  Beste Ted, in het archief van de schepenbank zelf kan je niet op naam zoeken. Als je meer wil weten over voorouders binnen ons werkgebied kan gaan zoeken via de knop 'zoek een persoon'. Daar kan je wel op naam zoeken.
 2. ted cloin | Feb 12, 2020
  kan ik hier zoeken op bijv naam ( Cloin/kloon/kloone) of moet ik naar Tilburg?

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag