Veel belangstelling voor Open Dag editie Loon op Zand

4
19-11-2019
  • jubileumjaar
  • evenement
  • De Moer
  • Kaatsheuvel
  • Loon op Zand
  • open dag
Open dag Loon op Zand 2019Dit jaar bestaat Loon op Zand 750 jaar. Reden voor Regionaal Archief Tilburg om deze jarige gemeente in het zonnetje te zetten met een open dag. Hiervoor werkten we met veel plezier samen met de Stichting 750 jaar Loon op Zand (van wie we de mooie versiering voor ons gebouw mochten lenen), Heemkundekring De Ketsheuvel en Heemkundekring Loon op 't Sandt

Zaterdag 16 november 2019 om 10.00 uur stond het in de hal van ons archief al vol met bezoekers, waaronder wethouder Brekelmans. Zij waren afgekomen op de aftrap met de hertog van Brabant, heer Willem van Horne, de griffier en een aantal hofdames. Maar liefst drie taarten stonden te pronken op de tafel, één voor de gemeente Loon op Zand (750 jaar), één voor Heemkunderking Loon op 't Sandt (40 jaar) en één voor Heemkundekring De Ketsheuvel (12 en een half jaar).
Open dag Loon op Zand 2019Directeur van het archief Gert-Jan de Graaf heette iedereen welkom, waarna de hertog samen met de heer van Horne het mes zette in de eerste taart, onder de mededeling dat dit mes wel erg klein was in vergelijking met de zwaarden die hij normaal in zijn handen had. "Met dit mes verdeel ik de taart zoals ik het land verdeeld heb". 

Open dag Loon op Zand 2019Tijdens de lezingen was er aandacht voor het zoeken in onze databases, het stamboomprogramma Aldfaer en het ontcijferen van oud schrift. Via de website www.watstaatdaer.nl is je vaardigheid van het lezen van oud schrift enorm te verbeteren. Erik-Jan Broers bracht de hoofdpersonen in een oude rechtszaak tot leven in zijn presentatie. Tussen de lezingen door schoven de bezoekers aan in de historische bios op de eerste verdieping. Daar draaiden oude films uit Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer. Er was onder andere filmmateriaal van het Witte Kasteel dat voor het eerst te zien was.

IMG-20191116-WA0010In de ontvangsthal presenteerden de twee heemkundekringen zich. Zij verkochten boeken, verstrekten informatie en konden zelfs nieuwe leden toevoegen aan hun ledenbestand. Ook was er in de hal de mogelijkheid genealogische vragen te stellen en de mogelijkheden van Aldfaer uit te diepen. 
Een publiekstrekker was het oudste document uit onze collectie, de charter uit 1269 met de oudst bekende naamsvermelding van Loon op Zand. Voor de extra leesbaarheid was deze ook in een vergroting te bekijken.

 bladeren magDoorlopend konden bezoekers de uitgebreide expositie bekijken met bijzondere archiefstukken uit onze collectie. Onze collega Ans Holman doorzocht in voorbereiding op de open dag de archieven van de gemeente Loon op Zand, op zoek naar stukken met een bijzonder verhaal. Bekijken mocht, bladeren ook, maar dan alleen digitaal!

Bij het verlaten van de open dag namen de bezoekers een presentje mee: een memory-spel dat speciaal voor deze dag was gemaakt. Heemkundekring Loon op 't Sandt schonk het boekje van de Canon van Loon op Zand aan de bezoekers.

Open Dag Loon op ZandRegionaal Archief Tilburg organiseert jaarlijks een open dag met een dorp,stad of gemeente als leidraad. Steeds zoeken we naar een jubilaris of andere bijzondere reden om die plaats centraal te stellen in onze dag. Daarin zoeken we samenwerking met lokale partijen. Tot nu toe steeds met groot succes. Ook voor de Stichting 750 jaar Loon op Zand en de beide heemkundekringen werd het deze samenwerking  dit jaar als zeer positief ervaren.
Dit jaar ontvingen we 150 bezoekers, een mooi aantal. Ze kwamen vaak uit de gemeente Loon op Zand en Tilburg, maar er waren er ook vanuit Eindhoven en Den Haag. En zoals zij zeiden: "Maar ja, ik ben geboren in Loon op Zand, dus hier wilde ik zeker bij zijn!"

groepsfoto Open dag Loon op Zand 2019

Bekijk het filmpje van Brabants Buske (start vanaf 1.30 minuten)

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag