Uit de fotocollectie #6: Door de ogen van de fotograaf

3
09-10-2019
  • uit de beeldcollectie
  • Tilburg
  • Schmidlin
  • foto’s
  • beeldbank

650390 Louis Schmidlin aan het werkVoor degenen die regelmatig rondneuzen in de beeldbank zal het geen verrassing zijn: de foto’s van “Foto Schmidlin” geven ons een rijk beeld van het reilen en zeilen gedurende vele decennia tijdens  de vorige eeuw. Louis Schmidlin senior vestigt zich in 1908 in Tilburg. Hij adverteert en promoot zijn werk en de zaken gaan zo goed dat hij in 1916 een pand aan het Wilhelminapark in Tilburg koopt. Vanaf 1932 neemt zijn zoon Louis junior de zaak over. De klantenkring wordt uitgebreid en Schmidlin wordt een begrip in Tilburg. In 1961 verhuizen Louis en zijn vrouw naar Oisterwijk. In de jaren 1965/1966 volgt nog een verbouwing. In 1973 wordt het bedrijf overgenomen door fotograaf Frans Kuit. Daarmee komt een einde aan zo’n 70 jaar fotografie door de familie Schmidlin.

611 portret f  xxxDe foto’s van Schmidlin, maar ook van andere fotografen, bieden ons een inkijkje in het leven zoals het was of zoals men zou willen dat het was. Want natuurlijk werden ook toen “glamourfoto’s” gemaakt: de meeste portretten en groepsfoto’s tonen ons hoe de mensen zich kleedden en kapten “op z’n zondags”.  


6909 telefoniste ppp

Tot de klantenkring van Schmidlin behoorden, naast particulieren, ook veel Tilburgse bedrijven en verenigingen. Het gewone dagelijkse leven zien we misschien iets beter terug op de foto’s van mensen aan het werk in bedrijven, ook vaak geposeerd, maar wel met de omgeving als context. Foto’s van een verdwenen industrie en verdwenen werkmethoden: de telefooncentrale, de stoomwasserij, een atelier voor textielherstel.

Als 'persfotograaf' legde Schmidlin actuele gebeurtenissen in de stad vast: auto-ongelukken, optochten, (koninklijke) ontvangsten, volksfeesten, straatbeelden. Informatief zijn  de winkelinterieurs en etalages: welke producten lagen er in de schappen en wat kostte het. We zien de slager die zelf nog slachtte, de kruidenierswinkel, de beroemde poppendokter.  

Laat je verrassen: scrol dwars door de jaren en de gebeurtenissen heen via deze link

Lees ook de andere artikelen 'Uit de fotocollectie'.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag