Symposium Heldinnen van het Tilburgs verzet - VOL

15
09-10-2019
 • boekpresentatie
 • onderzoek
 • Tilburg Cobbenhagen Center
 • verzet
 • vrouwen
 • symposium
foto Blanche en Louise Pirottin. Collectie Regionaal Archief Tilburg (1)UPDATE 22 NOVEMBER:
Het symposium van woensdag 27 november is vol. Als je je nu nog opgeeft, plaatsen we je op de reservelijst. De moedige daden van Tilburgse vrouwen in de Tweede Wereldoorlog 


Maanden van onderzoek ging erin zitten om de rol van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in Tilburg boven water te krijgen. Een groep onderzoekers van Regionaal Archief Tilburg presenteert de resultaten tijdens een symposium.  Denk je aan een moedige vrouw uit de oorlog, dan komt al snel de naam van Coba Pulskens naar boven. De onderzoeksgroep toont tijdens het symposium aan dat andere vrouwen een veel prominentere rol in het verzet speelden. Het symposium vindt plaats op woensdag 27 november in Regionaal Archief Tilburg. 

In oktober 2018 startte de onderzoeksgroep 'Vrouwen in het verzet'. Deze groep is een spin-off van een eerder project dat Regionaal Archief Tilburg samen met dr. Liesbeth Hoeven van het Tilburg Cobbenhagen Center (TCC, TilburgUniversity) organiseerde. In dit project uit 2017 werd onderzoek gedaan naar de 22 studenten van de Katholieke Economische Hogeschool Tilburg die gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Vrouwen speelden in dit onderzoek slechts een rol in de marge. Gedurende het project kwamen verschillende vragen naar boven: Waar zijn de vrouwen in het verhaal? Hoe komt het dat onze kennis van verzetsvrouwen zich beperkt tot enkelen? Heeft dit te maken met de ‘dubbele onzichtbaarheid’ van vrouwen? Redenen te over om dit uit te zoeken. Een nieuwe projectgroep werd gevormd en de onderzoekers gingen aan de slag.  

Leonie van Harssel - fotograaf onbekend. Collectie Regionaal Archief Tilburg (1)De projectgroep ‘Vrouwen in verzet’ bestaat uit zes enthousiaste leden. Hun onderzoek richt zich op het in kaart brengen van de vrouwen in het Tilburgse verzet. Tot nu toe was er weinig bekend over vrouwen in het verzet in deze regio, maar ze waren er wel degelijk! Er moesten toch meer vrouwen betrokken zijn dan Coba Pulskens (het Tilburgse symbool van de strijd tegen de Duitse bezetter) en de zussen Van Harssel? Gedurende het onderzoek zijn veel nieuwe feiten en namen aan het licht gekomen, wat het onderzoek ontzettend boeiend en steeds uitgebreider maakt. 

(op de foto: Leonie van Harssel)

Er werd onderzoek gedaan in de bronnen van Regionaal Archief Tilburg en het NIOD. Interessant archiefmateriaal kwam naar boven, zoals brieven, dagboeken en interviews (op cassettebandjes) uit de jaren tachtig. De groep kwam al snel met een namenlijst van bijna zestig namen van Tilburgse verzetsvrouwen. Van circa dertig van hen was het mogelijk een biografische studie te maken. Van vele vrouwen werd het duidelijk in welke verzetsgroepen zij participeerden en op welke manieren zij verzet pleegden.  

Tijdens het symposium op 27 november horen we over de moedige daden van een aantal van deze vrouwen. Ook wordt het boek ‘Haar verhaal. Het verzet van Tilburgse vrouwen in de Tweede Wereldoorlog’ gepresenteerd. De levensbeschrijvingen (lemma’s) van de vrouwen worden ook gepubliceerd in de Wiki Midden-Brabant. De gemeente Tilburg heeft aangegeven meer vrouwen een straatnaam te willen geven (vrouwen zijn dramatisch slecht vertegenwoordigd in de straatnaamgeving van Tilburg). De onderzoeksgroep heeft hierop ingespeeld door een zeventiental namen en korte levensbeschrijvingen van Tilburgse verzetsvrouwen in te dienen bij de straatnaamcommissie.  

Er is een groot aantal vrouwen waarvan maar zeer weinig informatie te vinden is. We doen een oproep aan diegenen die onze kennis kunnen aanvullen. Om welke vrouwen het gaat lees je op onze website.

De organisatoren van het symposium, Regionaal Archief Tilburg en Tilburg Cobbenhagen Center ( TilburgUniversity) verwachten hiermee een vollediger beeld te geven van de rol van vrouwen in het verzet. Naast Coba Pulskens praten we straks met net zoveel trots over de zussen Van Harssel, Net en Miet Schijns, Paula Mandos en Blanche en Louise Pirottin, om er maar een paar te noemen. 

Deelnemen aan het symposium kan door aanmelding per mail aan info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Heldinnen van Tilburg. Het symposium is op 27 november van 13.00 tot 17.00 uur in Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg.  
Klik op onderstaande programma voor een vergroting. (let op, het programma is door een wijziging aangepast. Hier vind je de laatste versie van 26 november!)
 Programma Symposium Heldinnen

3 reacties

Reageren
 1. karel | Oct 16, 2019
  Deelnemen aan het symposium kan door aanmelding per mail aan info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Heldinnen van Tilburg. Het symposium is op 27 november van 13.00 tot 17.00 uur in Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg.   Hier zou ik graag aan deel willen nemen maar de link leidt naar voor mij onbekende communicatiekanalen.   
 2. Astrid | Oct 16, 2019
  Hallo Suzanne, Bedankt voor je bericht. Agnes van Bebber staat wel in het boek! De onderzoeksgroep heeft ook van haar een levensbeschrijving gemaakt. We hebben lang niet alle namen van de vrouwen in het blog genoemd. Agenes van Bebber hoort en zeker bij! Groeten, Astrid
 3. Suzanne | Oct 16, 2019
  Hallo, Sorry maar ik lees net het bericht hier. En jullie zijn echt een paar namen vergeten. Kijk deze dames leven niet meer maar zij hebben ook in het verzet van Tilburg meegeholpen. Het hele gezin van bebber uit Tilburg,uit de korenbloem straat, heeft in het verzet meegeholpen destijds. Agnes van bebber heeft toen ook meegeholpen met gevaar voor eigen leven, en haar zus en broers ook. Deze kom ik hier niet tegen, en staat ook niet in het boek.terwijl zij er wel bij hoort. Met vriendelijke groet Suzanne wolf-weijters Agnes was een oud tante van mij

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag