#5 Restauratie- en digitaliseringsproject Schepenbank Tilburg en Goirle

5
09-10-2019
  • restauratie
  • digitalisering
  • schepenbank
  • Tilburg
  • Goirle
  • Metamorfoze

Archiefstuk uit Exploten van vorsters en gerechtsbodenVorig jaar is de restauratie afgerond van een gedeelte van archief 14 Schepenbank Tilburg en Goirle 1408-1811 met inventarisnummer 1 tot en met 8095. Vervolgens wordt dit gedeelte nu door Picturae gedigitaliseerd conform het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed Metamorfoze, waarvoor subsidie is ontvangen. 

Meer dan de helft is door Picturae al gedigitaliseerd en ze zijn nu bezig met de laatste loodjes van dit schitterende archief. Het loopt dan ook volgens planning, waardoor dit gedeelte in 2019 volledig is gedigitaliseerd. Maar dat betekent nog niet dat alle digitale beelden meteen beschikbaar zijn op onze website. Als eerste worden de scans naar de Koninklijke Bibliotheek gestuurd waar de technische controle van de scans plaatsvindt. Na goedkeuring worden de scans vervolgens naar Regionaal Archief Tilburg gebracht waar de scans op inhoud worden gecontroleerd. En daarna pas vindt publicatie op onze website plaats, waarbij je de digitale beelden kunt bekijken en downloaden.  

Hoe staan we er voor? Welnu, de scans worden door Picturae allemaal in zogenaamde batches aangeleverd bij de Koninklijke Bibliotheek die het na goedkeuring doorstuurt naar ons archief. De controles daarvan zijn in volle gang en lopen tot nu toe gesmeerd. Hierdoor is al meer dan 30% van archief Schepenbank Tilburg en Goirle online te raadplegen. Het gaat dan om   inventarisnummer 1 tot en met 2563.

Ondertussen loopt  de voorbereiding van het tweede gedeelte van het archief, inventarisnummer 8096 tot en met 10273, ook op schema. Archief 14 Schepenbank Tilburg en Goirle 1408-1811 bevat in totaal meer dan 100 meter. Na de eerste 50 meter waar nu aan wordt gewerkt, volgt dus nog eens ruim 50 meter. Uiteindelijk is dan het complete archief gerestaureerd en gedigitaliseerd, zodat iedereen kan genieten van een van de meest geraadpleegde archieven van Regionaal Archief Tilburg. De verwachting is dat we met de volgende 50 meter volgend jaar gaan starten en dat in 2021 het complete archief gerestaureerd, schoongemaakt, verpakt, gedigitaliseerd én digitaal beschikbaar is op onze website. Het begin is al zichtbaar gemaakt, nu de rest nog.

Lees ook de andere artikelen over dit project van Metamorfoze.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag