Tilburgse oorlogsherinneringen van Anna Maria Dalenoord- Dijkstra (1909-2008)

8
04-10-2019
  • dagboek
  • Tweede-Wereldoorlog
  • egodocumenten
  • bevrijding Tilburg
  • aanwinst
  • 1944
0528.12168 BevrijdingTilburg

De stad is nog steeds in feeststemming. Iedereen is vol bewondering om de Tommies. 't Verschil is ook wel groot. De Duitsers schreeuwen en bij de Eng.(elsen) gaat alles soepel, stil en zonder merkbare dwang. Gisterenavond brandde 't electrisch weer. We mogen weinig gebruiken, maar dat is niet erg.

 

Dit is een citaat uit het dagboek van Anna Maria Dalenoord-Dijkstra die in oktober 1944 de bevrijding van Tilburg meemaakte. Haar dochter  Ineke stuurde het schriftje met haar oorlogsherinneringen aan ons toe. Zoals zovelen schreef  Anne Dalenoord  haar belevenissen in de bange tijden op. Hoewel de bevrijding een feit was, meldt ze dat op zondag 28 oktober nog een V1 over vloog richting Eindhoven. Ze hield haar dagboek bij van 12 september tot 29 oktober 1944.

Je wordt als lezer meegenomen in het dagelijkse leven in Tilburg. Op Dolle Dinsdag, in Tilburg was dat maandag 4 september, ziet ze vrouwen met kinderen en enkele manlijke N.S.B.-ers  in open karren de stad verlaten. Ze constateert ook dat er steeds meer tekenen zijn dat de bevrijding nabij is, alhoewel  op donderdag 14 september 1944 schrijft ze: 'Vanmorgen even weg voor boodschappen en warempel daar zag ik een Eng. krijgsgevangene. Hij keek zo slaperig dat 't geen wonder is dat ze zo lang wegblijven.'

 

Anna Maria Dalenoord-Dijkstra (1909-2008) was de oudste dochter van een gezin met drie kinderen. Haar jeugd bracht ze in Enschede door. Haar vader was belastingambtenaar en het gezin verhuisde vaak. Het was bijzonder dat zij als meisje al mocht studeren. In Winterswijk werd ze op de kweekschool opgeleid tot onderwijzeres. In september 1934 trouwde ze in Enschede met Frederik Dalenoord en het echtpaar ging in de Gerard de Bondtstraat nummer 8 wonen. In het dagboek noemt ze haar echtgenoot Frits. Naast het gezinsleven was Anna Dalenoord-Dijkstra actief voor de Vereniging van Huisvrouwen, het Rode Kruis en de Nutsbibliotheek in het Koetshuis in de Sint Josephstraat, later de Bibliotheek Tilburg.

Het gezin heeft op verschillende plaatsen in Tilburg gewoond, de Burgemeester Rauppstraat en de Plataanstraat. Eenmaal weduwe verhuisde ze twee keer, de eerste keer naar de Hoffmanlaan en in 2003 naar het verzorgingshuis De Ridderhof in Amerongen.  

In  het gezin Dalenoord-Dijkstra werden drie kinderen geboren, onder andere dochter Ineke. Zij was het die het dagboek van haar moeder had bewaard en aan ons arrhief heeft geschonken. Het dagboek is gedigitaliseerd en kan worden gelezen via deze link. 

 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag