#4 Restauratie- en digitaliseringsproject Schepenbank Tilburg en Goirle

12
31-07-2019
  • proefbatch
  • Metamorfoze
  • Goirle
  • Tilburg
  • schepenbank
  • digitalisering
  • restauratie

Scan proefbatch Schepenbank Tilburg en GoirleOp dit moment wordt door Picturae van archief 14 Schepenbank Tilburg en Goirle 1408-1811 de eerste 50 meter gedigitaliseerd, waarvoor we van het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed Metamorfoze uit Den Haag subsidie hebben ontvangen. Het betreft hier de inventarisnummers 1 tot en met 8095.  

Maar voordat er een begin kon worden gemaakt aan de 50 meter moest er nog wel aan een voorwaarde worden voldoen: een goedgekeurde proefbatch. Dat betekent dat een gedeelte van het archief, met daarin alle bijzonderheden, als voorbeeld gaat dienen voor het gehele project en als dat goed is wordt groen licht gegeven voor de rest van het archief. Deze proefbatch omhelsde 8 archiefdozen (1 meter) met in totaal 159 inventarisnummers en bestond uit 3394 scans. In de week van 15 april was het zover en begon Picturae aan haar proefbatch die binnen een maand was afgerond. Daarna moeten deze scans allemaal gecontroleerd worden door zowel de Koninklijke Bibliotheek (KB) als door Regionaal Archief Tilburg. De KB controleert dan steekproefsgewijs op de beeldtechnische aspecten zijnde de beeldkwaliteit. Tegelijkertijd hebben wij in Heerhugowaard, waar Picturae is gevestigd, 1 op 1 alle scans gecontroleerd op volledigheid, soorten afgeleiden, bestandsnaam, inhoud en op het juiste gebruik van de scaninstructies die door ons waren aangeleverd. Helaas werd de proefbatch in eerste instantie door KB afgekeurd, maar door het snelle herstel van Picturae kon op 1 juli zowel KB als Regionaal Archief Tilburg hun goedkeuring geven aan de proefbatch. En dat betekent dat het digitaliseringsbedrijf nu volop bezig is met het digitaliseren van de restant (49 meter) van het archief. Overigens blijven de controles door beide instellingen plaatsvinden en dat gebeurt allemaal steekproefsgewijs. 

Ondanks de vertraging van de eerste proefbatch heeft Picturae ervoor gezorgd dat het digitaliseringsproces van het gehele project geen achterstand heeft opgelopen en dat alles nog op schema ligt. En dat houdt in dat het dit jaar afgerond is. Na de digitalisering vindt er echter nog wel nabewerking plaats, maar in de loop van 2020 is dit gedeelte van het archief digitaal beschikbaar op onze website.  

Ondertussen zijn we bezig met de voorbereiding van het tweede gedeelte van het archief, zijnde inventarisnummer 8096 tot en met 9895. Want nu wordt wel de eerste 50 meter uitgevoerd, maar archief 14 Schepenbank Tilburg en Goirle 1408-1811 bevat in totaal meer dan 100 meter. En natuurlijk willen we dat het complete archief gerestaureerd en gedigitaliseerd wordt, zodat iedereen kan genieten van een van de meest geraadpleegde archieven door onderzoekers. De verwachting is dat we hiermee volgend jaar kunnen gaan starten en dat in 2021 het complete archief gerestaureerd, schoongemaakt, verpakt, gedigitaliseerd én digitaal beschikbaar is op onze website. Het is nog een lange weg, maar absoluut de moeite waard.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag