Oorlogstolk Gé Schreuders (1921-1990)

7
12-07-2019
  • Tweede-Wereldoorlog
  • oorlogstolk
  • WOII
  • WO2
  • Geertruidenberg
  • bevrijding
  • Bas Zijjlmans
  • aanwinst

Pasfoto Gé Schreuders. Collectie Bas ZijlmansCollectie Bas Zijlmans
De rijke collectie van Bas Zijlmans bevat talloze geschiedkundige wetenswaardigheden over het verleden van Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer. Met enige regelmaat ontvangen we aanvullingen op de collectie.


Oorlogstolk Gé Schreuders (1921-1990)

Met het oog op de herdenking van de bevrijding lichten we er een dossier uit, te weten dat van de oorlogstolk Gé Schreuders. Hij werd geboren in Heusden op 8 mei 1921. Zijn MULO diploma behaalde hij in 1938. Vanaf augustus 1939 tot 31 maart 1942 was hij werkzaam bij de provinciale voedselcommissaris voor Noord-Brabant, daarna bij de Distributiekring Oosterhout. Tijdens de oorlog zat hij in het verzet en betrokken bij de distributie van de krant De Vrije Stem.

Na de bevrijding meldde hij zich op 24-jarige leeftijd vrijwillig bij de Eerste Poolse Pansterdivisie. Hij woonde toen in de Koestraat in Geertruidenberg. Na twee maanden werd hij overgeplaatst naar de Engelsen. Met hen trok hij als tolk door België, Noord-Frankrijk en Duitsland. Een van zijn taken was het verhoren van krijgsgevangenen.

 

Omdat hij als politiek betrouwbaar en vreemde talen beheerste werd hij tolk bij het geallieerde Britse leger.  Oorlogstolken worden later wel eens de meest eenzaamste soldaten genoemd omdat het tolken een zeer solitaire functie was. Zijn eigen ervaring vervatte hij in deze woorden: "Wij waren gewoon een stel idealisten die zich volstrekt niet bewust waren van het gevaar waarin wij ons begaven."

 

Zijn echtgenote Catharina Rooten bleef in die tijd achter in Nederland, eerst in Oosterhout en later Breda. Tot 1946 bleef hij tolk. Gé Schreuders werd voor deze werkzaamheden onderscheiden met het War Metal 1939-1945. Zijn tweede levenspartner, zijn eerste vrouw  Catharina stief relatief jong in 1979, bracht hem naar Duitsland waar hij in september 1990 overleed.

 

Deze kleine levensbeschrijving is een van de vele voorbeelden uit het rijke archief van Bas Zijlmans.

 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag