De Spiegel Historiael in Leeds

6
10-07-2019

LeedsAfgelopen week werd het Leeds International Medieval Congress gehouden. Het grootste congres ter wereld op het gebied van de geesteswetenschappen. Het thema was dit jaar ‘materialities’: onderzoek naar materiële cultuur in de breedste zin van het woord. Met in totaal meer dan 2000 lezingen was het aanbod dan ook zeer divers: van Georgische kronieken tot de invloed van de middeleeuwen op Tolkiens werk, zo’n beetje elk middeleeuws onderwerp kwam aan bod. Natuurlijk kon ons onderzoek over het in Hilvarenbeek ontdekte Spiegel Historiael-fragment niet ontbreken!

Het congres begon op maandag, omdat onze sessie pas op woensdag was ingedeeldIMG_3064 hadden we meer dan genoeg tijd om andere sessies te bezoeken. We hebben veel sessies bezocht van onze vrienden van het Centre for the Study of Manuscript Cultures in Hamburg. Onder andere Ivan Shevchuk, die ook in Tilburg op het symposium sprak, gaf een lezing over multispectral imaging. Verder bezochten we sessies over het analyseren van sociale netwerken in de middeleeuwen en het Lazarus project.

We waren ingedeeld in sessie 1203, gericht op het digitaal ontsluiten van middeleeuwse teksten. De sessie werd afgetrapt door Paul Halsall, initiatiefnemer van het Internet Medieval Sourcebook. Tijdens onze studie hebben we veel gebruik gemaakt van deze website dus het was interessant om het brein achter de site te ontmoeten. De tweede sessie ging over OCR-software, waarmee de computer oude teksten ‘leert’ lezen. In Nederland maakt men daarbij voornamelijk gebruik van Transkribus (waar ook tijdens het symposium ‘Van symposium naar charterbank’ in Tilburg aandacht is besteed). De onderzoekers uit deze sessie maken gebruik van het programma Kraken, met veelbelovende resultaten!

Tot slot was het onze beurt om te vertellen over het in Hilvarenbeek ontdekte Spiegel Historiael-fragment. Omdat we slechts beperkt de tijd hadden hebben we ons met name gefocust op wat multispectral imaging heeft betekend voor ons onderzoek. We lieten zien hoezeer de techniek de leesbaarheid van het fragment heeft vergroot en wat voor codicologische details er door de techniek aan het licht zijn gekomen. Onze lezing werd erg goed ontvangen en na afloop waren er nog enkele interessante vragen.

IMG_3103Natuurlijk was er ook tijd nog voor ontspanning: op woensdagavond werd er een dansnacht georganiseerd, waarbij mediëvisten van divers pluimage de benen konden strekken. De dag erna stond in het thema van ‘Making Leeds medieval’ , er waren demonstraties van ridders te paard, zwaardvechten en valkeniers. Al met al was het een ontzettend leerzaam en inspirerend congres!

De foto van onze lezing is gemaakt door Mark Visscher, overige foto’s zijn van de hand van Stef Uijens

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag