Stef Uijens en Daan Doesborgh bij het International Medieval Congress in Leeds

4
02-07-2019
  • Vierde Partie
  • lezing
  • Spiegel Historiael
  • University of Leeds
  • Leeds
  • International Medieval Congress
Daan en Stef tijdens hun lezing op 13 juni. Foto: William van der VoortEnkele weken geleden, op 13 juni, hebben Stef Uijens en Daan Doesborgh tijdens het symposium Maculatuur en miraculen. De Spiegel Historiael in Hilvarenbeek voor het eerst hun bijzondere vondst, een 14e-eeuws fragment van de Spiegel Historiael aan het publiek vertoond.

In hun lezing 'Miraculen, een nieuw fragment uit de Vierde Partie van de Spiegel Historiael' vertelden zij over de ontdekking van het fragment. In de Koninklijke Bibliotheek, de Universiteit van Leiden en de Universiteit van Hamburg is er uitgebreid onderzoek gedaan naar het fragment. De onderzoeksresultaten werden tijdens deze lezing voor het eerst aan het publiek gepresenteerd. Het fragment is aan beide zijden beschreven, helaas is het flink beschadigd. hele stukken tekst zijn verdwenen, maar door multispectral Imaging zijn grote delen van de tekst nu weer zichtbaar. De tekst op het fragment is een deel van een inhoudsopgave van de Vierde Partie, het meest incomplete deel van de Spiegel Historiael. De titels in deze inhoudsopgave verwijzen naar hoofdstukken met historische feiten tussen de jaren 1099 (de Eerste Kruistocht) tot 1189 (de Derde Kruistocht).  Het fragment zelf is geschreven tussen 1315 en 1350, is afkomstig uit Brabant en kan in de directe omgeving van Lodewijk van Velthem geplaatst worden. Het gevonden fragment is als bindmiddel in het 16e-eeuwse Hilvarenbeekse register van de schepenbank terecht gekomen.
Het fragment. Foto: William van der Voort
Deze vondst is natuurlijk te mooi en te belangrijk om het binnen Nederland te houden. Daarom geven Stef en Daan hierover een lezing tijdens het International Medieval Congress  (IMC) dan van 1 tot 5 juli 2019 in Leeds word gehouden. Dit congres, georganiseerd door de University of Leeds, is het grootste congres binnen de geesteswetenschappen met bijna 2000 lezingen. Doel van het congres is het bieden van een internationaal platform voor onderzoek naar de middeleeuwen. Het thema van dit jaar 'Materialities' sluit goed aan bij de vondst uit de schepenbank. Op woensdagmiddag 3 juli geven Daan en Stef acte de presence met hun lezing 'Miraculen': Multispectral Imaging and the recovery of a lost Spieghel Historiael fragment.

En het fragment zelf? Dat ligt veilig opgeborgen in het depot van Regionaal Archief Tilburg.

De foto's zijn gemaakt door William van der Voort.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag