Archiefstukken van de schilders Cornelis en Gerard van Spaendonck gaan op reis

23
22-04-2019
  • archieven
  • bruikleen
  • tentoonstelling
  • Tilburg

Paspoort van Cornelis van SpaendonckNederlandse kunstenaars  in Parijs
Tussen 1789 en 1914 reisden vele Nederlandse kunstenaars naar Parijs, onder wie Johan Barthold Jongkind, George Hendrik Breitner, Kees van Dongen, Piet Mondriaan en natuurlijk Vincent van Gogh. In 2017 en 2018 werden twee tentoonstellingen over dit thema Nederlanders in Parijs georganiseerd, in het van Gogh Museum in Amsterdam en het Petit Palais in Parijs.


Tilburgse schilders Gerard en Cornelis van Spaendonck

Bij deze Nederlandse kunstenaars horen ook de twee Tilburgse broers Gerard (1746-1822) en Cornelis van Spaendonck (1756-1839). Beiden leerden het schildersvak in Antwerpen. Van daaruit vertrokken zij naar Parijs waar ze carrière maakten als schilders van bloemen.
Gerard vestigde zich in 1769 in Parijs en Cornelis volgde hem  vier jaar later.

Gerard van Spaendonck werd in 1774 benoemd tot koninklijk miniatuurschilder en hij zou lid worden van de Académie. In 1788 trad hij toe tot het bestuur van deze Académie en dat maakte de weg vrij voor het lidmaatschap van Cornelis in 1789. In 1795 behoorde Gerard tot de oprichters van het Institut de France en Cornelis werd in dat jaar belast met de leiding van de porseleinfabriek in Sèvres. Enkele jaren daarvoor, in 1793, werd Gerard benoemd tot 'Professeur d'lconographie' van de 'Jardin des Plantes' in Parijs. Hij was speciaal belast met botanische studies. Vanaf dat moment ging hij veel minder schilderen, om in plaats daarvan les te gaan geven.
Cornelis zou zijn hele leven blijven schilderen.

Beide broers overleden in Parijs. Gerard van Spaendonck werd begraven op de begraafplaats Père Lachaise, pal achter Chopin.

Tentoonstelling Noordbrabants Museum
Werken van de broers hangen in het Louvre te Parijs, in Fontainebleau, in Montpellier, Rijksmuseum, maar ook in het Noordbrabants Museum te 's-Hertogenbosch.
Vanaf 25 april tot 25 augustus is daar de tentoonstelling te zien: De geur van succes. Gerard en Cornelis van Spaendonck, bloemschilders in Parijs.

En wij stelden  hiervoor enkele archiefstukken uit het familiearchief Van Spaendonck  tijdelijk  ter beschikking. Vooraf zijn  de  documenten  gerestaureerd, gefotografeerd en op de website beschikbaar gesteld.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag