#3 Restauratie- en digitaliseringsproject Schepenbank Tilburg en Goirle

5
22-03-2019
 • digitalisering
 • Goirle
 • Tilburg
 • schepenbank
 • Metamorfoze

Archiefstuk Schepenbank Tilburg en GoirleHet heeft lang geduurd voordat er weer nieuws was over het project restauratie en digitalisering van archief 14 Schepenbank Tilburg en Goirle 1408-1811, maar door onvoorziene omstandigheden hebben we het project moeten herzien. Dat betekent niet dat we er van af zien, integendeel we gaan er tegen aan! Het betreft hier nog steeds de eerst 50 meter van het archief, waarvoor we van het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed Metamorfoze uit Den Haag subsidie hebben ontvangen.  

Ondertussen hebben we niet stil gezeten en is het archief vorig jaar door restauratieatelier DP Conservation  volledig geconserveerd en gerestaureerd. Een geweldige prestatie, waardoor we nu over kunnen gaan tot de volgende fase en dat is digitalisering. Door de herziening van het project heeft er opnieuw een startgesprek plaatsvonden en wel op 14 maart jl. Het doel van het startgesprek is het maken van afspraken over de uitvoering van het Metamorfoze-project ten behoeve van een voorspoedig verloop. Het startgesprek concentreert zich op de tijdsplanning en de bijzonderheden van het materiaal en de werkzaamheden. Hierbij waren aanwezig: Bureau Metamorfoze, de Koninklijke Bibliotheek, digitaliseringsbedrijf Picturae en Regionaal Archief Tilburg. Het restauratieatelier DP Conservation was niet nodig omdat zij hun werkzaamheden al hadden uitgevoerd. 

Nadat alle afspraken waren vastgelegd kon men met de uitvoering beginnen. Deze is gestart met het laten doorlopen van een zogeheten proefbatch dat deze keer vooral gericht was op het gehele digitaliseringsproces. En daar zitten we nu midden in. Dat betekent dat een gedeelte van het archief als voorbeeld gaat dienen voor het gehele project. Alle bijzonderheden zullen daarin meegenomen voor wat betreft digitalisering. Deze proefbatch omhelst 8 archiefdozen (1 meter) met in totaal 160 inventarisnummers. Het totale archief van dit project bedraagt overigens 50 meter waarin 8119 inventarisnummers zijn opgeborgen. Rond 15 april zal de digitalisering van de proefbatch door Picturae plaatsvinden. Om dat goed voor te bereiden zal dit gedeelte in de eerste week van april worden opgehaald. In totaal zal deze fase van de proefbatch zo’n 2 maanden in beslag nemen. Want na de digitalisering zullen alle archiefstukken uit de proefbatch inhoudelijk gecontroleerd moeten worden op o.a. volledigheid, juiste bestandsnaam, uitvoering van de scaninstructies en de beeldtechnische aspecten. Dat laatste gebeurt steekproefsgewijs door de Koninklijke Bibliotheek en de rest door Regionaal Archief Tilburg, maar dan wel één op één. 

Indien alle controles goed zijn, dan pas kan men beginnen met het uitvoeren van de rest van het archief van Schepenbank Tilburg en Goirle en dan hebben we het over 49 meter. De verwachting is dat vanaf 10 juni de eerste 25 meter worden getransporteerd en op 5 augustus het laatste transport van 25 meter. Dit jaar zal dan alles afgerond zijn en is dit gedeelte van het archief (inventarisnummer 1-8095) digitaal beschikbaar op onze website. Kortom, er breekt nu voor alle partijen een spannende tijd aan die gevolgen heeft voor de verdere digitalisering van dit archief. We gaan er voor!

4 reacties

Reageren
 1. Ignaas | Apr 18, 2019

  Geweldig! heel veel succes

 2. huub | Apr 11, 2019
  Opnieuw een fantastische [binnenkort] aanwinst. 
 3. luud | Mar 29, 2019
  Dank je Pieter! :)
 4. Pieter | Mar 23, 2019
  spannend! veel succes.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag