Vernieuwde weergave gescande archieven

6
01-03-2019
  • vernieuwing
  • scans
  • archieven
  • nieuw
In de afgelopen jaren zijn een hoop archieven digitaal beschikbaar gemaakt via de website. De komende jaren zal dit aantal digitale archieven alleen maar groeien. De weergave van de scans op de website was niet voor alle archieven hetzelfde, wat soms enige verwarring gaf. Vanaf nu zijn de scans op een meer overzichtelijke manier te bekijken, door te bladeren en te downloaden.
Er zijn twee verschillende soorten scans op de website te vinden, namelijk PDF's (bouwtekeningen) en JPG's (alle andere archiefstukken). 

JPG
Wanneer je voorheen in de inventaris meerdere scans van een inventarisnummer wilde bekijken werden de scans in JPG formaat getoond door middel van een pop-up scherm met kleine plaatjes:
 meerdere scans oud
Een gekozen scan om beter te bekijken kwam ook in een pop-up scherm.
 jpg-oud
In de nieuwe viewer komt het overzicht van alle beschikbare scans van een inventarisnummer niet meer in een pop-up scherm, maar in een geheel scherm over de inventaris. De scans worden groter en overzichtelijker getoond. Met de pijlknoppen in de rechter bovenhoek kan er gebladerd worden. Daarnaast kan je kiezen om de scans in blokken van 10, 25 of 50 te laten zien. Met de terug-knop in de linker bovenhoek ga je terug naar de inventaris.  
meerdere scans jpg nieuws
Als je een scan aanklikt komt deze geheel over het vorige overzicht te staan. Aan de rechterkant zijn er verschillende opties om de scan beter te bekijken zoals inzoomen, draaien, contrast aanpassen of fullscreen weergave. De scan downloaden kan via het pijl icoontje links onderin de hoek. Daarnaast vind je de unieke URLvan die precieze scan. Deze kan je ook opslaan of bijvoorbeeld doorsturen. Om terug te gaan naar het overzicht met de scans kies je voor 'scan overzicht' links bovenin. Klik je op 'terug' dan ga je weer naar de inventaris. 
jpg nieuw

PDF
Er zijn verschillende bouwtekeningen op de website beschikbaar. Deze scans zijn als PDF te bekijken. Voorheen zag de weergave van deze scans er erg anders uit dan de JPG bestanden. In de nieuwe weergave zijn er nog maar weinig verschillen tussen de twee.
Wanneer je een inventaris bekijkt waar PDF bestanden in staan ziet dit er hetzelfde uit als bij andere scans. Je krijgt een overzicht van de verschillende scans bij een inventarisnummer met hetzelfde scherm waarmee je kan bladeren en terug naar de inventaris kan. Een aangeklikte scan opent ook weer over het overzicht, met de knoppen terug en scan overzicht in de bovenste hoeken. Een scan kan gedownload worden met het pijl icoontje links onderin, naast de unieke URL. Wat extra is bij de PDF bestanden is dat er een overzicht van de scans kan worden weergegeven met het inschakelen van de zijbalk. Klik hiervoor op het vierkante icoontje onder de terug knop aan de linkerkant. De bestanden kunnen direct geprint worden door het het print icoon te klikken aan de rechterkant, onder 'scan overzicht'. 
pdfnieuw

Er wordt hard gewerkt om alle scans goed weer te geven, het kan echter zijn dat er op dit moment nog hier en daar wat scans niet goed worden weergegeven. Geen zorgen, we zijn hiervan op de hoogte en doen ons best dit zo snel mogelijk op te lossen!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag