De eerste 100 charters staan online in de Charterbank

7
31-01-2019
  • oorkonden
  • charters
  • online
  • database
  • charter
  • charterbank
Zegel-Oisterwijk-1433-69Tijdens het symposium Van Scriptorium naar Charterbank in december 2017 werd de lancering van de Charterbank aangekondigd. Er stonden op dat moment al een paar charters online maar gaandeweg zouden ook de overige charters in de Charterbank een plaats krijgen.

Het idee van de charterbank is ontstaan om die specifieke soort akten op een meer wetenschappelijk wijze te kunnen presenteren.
 
Alle charters in de depots van Regionaal Archief Tilburg zijn in de periode vanaf 14 november 2009 door vrijwilligers van Regionaal Archief Tilburg getranscribeerd. Die transcripties moeten voordat ze in de charterbank kunnen worden geplaatst nog een keer bewerkt worden naar de criteria die daarvoor zijn opgesteld. Tegelijkertijd worden dan eventuele leesproblemen nogmaals bekeken en, indien mogelijk en noodzakelijk, gecorrigeerd.

Het gaat in totaal om ruim 1500 charters dus dat is een klus van formaat. Het heeft dan ook tot november 2018 geduurd voordat daar echt stappen in zijn gezet. De eerste resultaten zijn nu voor iedereen te bekijken. Overigens pretenderen we niet dat alles foutloos is gedaan. We blijven dan ook, zoals met alles, openstaan voor correcties en opmerkingen over de transcripties die online staan.

De Charterbank zal in de loop van 2019 helemaal gevuld worden.
Bekijk de Charterbank van Regionaal Archief Tilburg

Sinds afgelopen vrijdag 25 januari 2019 is ook de Digitale Charterbank Nederland online gekomen met een heel groot deel van alle charters in Nederlandse archieven en collecties.

Overigens staan alle charters die Regionaal Archief Tilburg in depot heeft online via de verschillende inventarissen.

>> Meer lezen over het Charterbankproject in de afgelopen 10 jaar.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag