Een knap stukje geschiedvervalsing: het nooit gebrachte bezoek van Willem V aan Tilburg

10
08-01-2019
StadhouderWillemV2

Niemand heeft, voor zover wij hebben kunnen nagaan, ooit de pen opgenomen om de historie onzer stad te schrijven.”

Was getekend: Edmund Meelis. Edmund Meelis (1856-1910) was naast hoofdcommies van de secretarie in Tilburg en redacteur van de Tilburgsche Courant, ook auteur van het boek Uit Tilburgs verleden – losse schetsen uit de geschiedenis van Tilburg (1900). In dit boek weidt hij een hoofdstuk aan de intocht van prins Willem V in Tilburg in 1766. Er is alleen een probleem: het bezoek heeft nooit plaatsgevonden.

Meelis_3John van Erve, al jaren vrijwilliger bij Regionaal Archief Tilburg, is momenteel bezig met het opnieuw inventariseren van het archief van het dorpsbestuur Tilburg Daarnaast is hij altijd op zoek naar interessante verhalen, met name over criminele zaken uit het verleden. Bij het uitzoeken van een verhaal over twee vagebonden stuitte John op de publicatie van Meelis over de intocht van Willem V van 17 tot 20 juni 1766 in Tilburg. Alert gemaakt door onwaarheden die Meelis over de vagebonden verkondigt besloot John het verhaal over de intocht eens grondig uit te zoeken. Zijn argwaan bleek gegrond: Edmond Meelis blijkt het niet zo nauw genomen te hebben met de waarheid.

De publicatie van Van Erve toont het belang aan van grondig archiefonderzoek. Het onware verhaal over de intocht van Willem V werd tot      voor kort nog in publicaties aangehaald. Dankzij zijn vastberadenheid kan dit nu uit de historiografie geschrapt worden. De volledige publicatie, waarin John ook dieper ingaat op andere bewuste onwaarheden van Meelis, is hier te lezen.
 
                                         Meelis
                                                              Edmund Meelis

                                                   

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?

We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur via chat.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via e-mail.
sluit Online op dit moment
-
Stel een vraag