Inschrijving geopend voor de Lanciersprijs

9
06-12-2018
 • bronnen
 • Lanciersprijs
 • prijs
 • onderzoek
 • archieven

Logo LanciersprijsRegionaal Archief Tilburg schrijft voor de tweede keer de Lanciersprijs uit. Doel van de prijs is het stimuleren van onderzoek in de uitgebreide collectie bronnen. In 2017 werd de prijs gewonnen door Willem Vermeulen met een informatica-scriptie. Wie volgt Willem op?

Willem Vermeulen won de Lanciersprijs met zijn bachelorscriptie informatica Domestic migration in the Tilburg region and Rotterdam between 1815 and 1900: a data driven analysis. Door gebruik te maken van open data maakte hij een grondige analyse van een negentiende-eeuws migratievraagstuk met behulp van informatica. Heel innovatief!

In totaal beheert het archief in Tilburg ruim 12 kilometer aan historisch materiaal. Dit zijn onder andere documenten, kranten, kaarten, plattegronden, bevolkingsregisters, foto’s, films, negatieven, geluidsbanden, ansichtkaarten, bidprentjes, posters en affiches. Dagelijks wordt hierin onderzoek gedaan, voornamelijk door mensen die stamboomonderzoek verrichten of die een bouwtekening nodig hebben. Eén van de strategische speerpunten van het archief is het bevorderen van archiefonderzoek, liefst zo breed mogelijk, dus ook in minder voor de hand liggend materiaal. De Lanciersprijs is daarin een stimulans.

Willem Vermeulen met Jury Lanciersprijs. Foto: Maria van der HeydenDe prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een onderzoeker die de bronnen van Regionaal Archief Tilburg heeft gebruikt en daarvan een (digitale) weerslag heeft gemaakt. Dit kan zijn in de vorm van een scriptie, een film of documentaire, een roman, theaterstuk of game, een publicatie op internet, een gedrukte publicatie of zelfs in een andere vorm. Voorwaarde is dat een substantieel deel van het onderzoek is uitgevoerd in de collectie van Regionaal Archief Tilburg, eventueel in combinatie met onderzoek in een ander archief. Het gebruik van de bronnen moet verifieerbaar zijn. De jury bestaat uit Theo Thomassen (emeritus hoogleraar archiefwetenschap), Ad van den Oord (zelfstandig gevestigd historisch onderzoeker en publicist) en Astrid de Beer (projectleider Regionaal Archief Tilburg). De juryleden zullen onder andere letten op de creatieve manier van het gebruik van de bronnen en het vernieuwende in de presentatie van de resultaten.

Voorwaarden Lanciersprijs
1. Je doet onderzoek, of hebt onderzoek gedaan, in de (digitale) collecties van Regionaal Archief Tilburg.
2. Hiervan is een weerslag gepubliceerd (online/offline/live)
3. Het gebruik van bronnen is verifieerbaar.
4. Publicatie ligt tussen 1 maart 2017 en 1 maart 2019. 

Deadline

Inzendingen kunnen tot en met 1 maart 2019 worden opgestuurd naar de jury via lanciersprijs@regionaalarchieftilburg.nl. N.B. de jury heef teen analoog of digitaal exemplaar nodig om te kunnen beoordelen.

Prijsuitreiking
Op 1 april 2019 wordt de shortlist bekend gemaakt. Op 18 april 2019 is de prijsuitreiking. Van de genomineerden wordt verwacht dat ze hun onderzoek die dag ook presenteren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 750.

Voor meer informatie: stuur een mail naar astrid.de.beer@regionaalarchieftilburg.nl

1 comment

Reageren
 1. Joop Geevers | Dec 11, 2018

  Geachte mevrouw de Beer, Ik ben Joop Geevers in Nuenen en publiceerde februari 2018 als mijn 16e familieboek VIJF EEUWEN MANNAERTS GEEL-TILBURG onder ISBN 978-90-824358-3-2, 190 pagina's tekst, geillustreerd, 17 pag. INDEX op familienaam/voornaam, OPLAGE: 12. Graag aanmelden LANCIERSPRIJS.  

  Zie kb.nl onder auteur Geevers.

  Vriendelijke Brabantse groeten van Joop Geevers

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag