Uit de kast! Een impressie van de dag

4
27-11-2018
  • homoseksualiteit
  • symposium
  • LHBT
  • IHLIA
  • COC Tilburg Breda en omgeving
  • COC
symposium Uit de kastZaterdag 3 november werd het symposium 'Uit de kast! De roze geschiedenis in archieven' gehouden in de studiezaal van het archief. het symposium werd georganiseerd door Regionaal Archief Tilburg en het COC Tilburg Breda en omgeving. 

Het symposium begon met twee korte woordjes van Astrid de Beer, projectleider van het archief, en Laila Hassouna-Jansen, voorzitter van het COC Tilburg-Breda e.o. vervolgens sprak wethouder Erik de Ridder nog enkele mooie woorden over het belang van inclusiviteit.

collage 1 uit de kast. Foto's Maria van der HeydenIn zijn lezing Van Willem II tot Roze Maandag. De zichtbaarheid van homoseksualiteit in Tilburg sprak Luc Brants over zijn Tilburgse onderzoek en de voorlopige resultaten daarvan. Historicus en schrijver Alex Bakker vertelde in Transgender in Nederland. Een buitengewone geschiedenis over de veranderde beeldvorming van transgenders. Moesten transgenders in de jaren vijftig en zestig nog dankbaar zijn dat een psychiater hen niet opnam in een inrichting of elektroshock toediende, tegenwoordig worden transgenders steeds meer gezien als moedige mensen die zichzelf durven zijn.
collage 2 uit de kast. Foto's Maria van der Heyden.
Eric Heijselaar, medewerker Stadsarchief Amsterdam, schetste in zijn lezing Van Bonefluijter tot goed zedelijk gedrag een beeld van repressie van homoseksuelen door de eeuwen heen. Maaike de Haardt, hoogleraar Religie en Gender, belichte in ‘Wie zijn geschiedenis vergeet….’ het belang van geschiedenis en onderzoek voor de LHBT’s. Ook het IHLIA, de erfgoedorganisatie die zich bezighoudt met het verzamelen en toegankelijk maken van informatie over en van de LHBT-gemeenschap, ontbrak niet op het symposium. Lonneke van den Hoonaard, directeur van het IHLIA, vertelde over veertig jaar IHLIA: archiveren en zichtbaar maken van de LHBT-geschiedenis. Journaliste Toni Boumans ging in haar lezing Een schitterend vergeten leven in op haar onderzoek naar het zeer bewogen en interessante  leven van celliste, dirigente en verzetsvrouw Frieda Belinfante.

collage 3 uit de kast. Foto's Maria van der Heyden.Het was een geslaagde en interessante middag, wat niet in de laatste plaats te danken was aan het publiek. Bedankt daarvoor!

Van de bijeenkomst maakten we deze symposiumbundel, waarin van elke spreker een inhoudelijk stuk is opgenomen.

De foto's, gemaakt door Maria van der Heyden, geven een goed beeld van de dag. Hieronder het vlog dat Lotte de Laat van de middag gemaakt heeft:

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag