29 november 2018: aandacht voor ons digitale geheugen

4
22-11-2018
  • studiedag
  • digitale duurzaamheid
  • e-depot

mooi plaatje edepotOp 29 november is het de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid. Op deze dag staan wereldwijd vele archieven, bibliotheken, culturele en wetenschappelijke instellingen stil bij de belangrijke taak die zij samen hebben: het toegankelijk houden van ons digitale geheugen, voor nu en voor komende generaties. Ook Regionaal Archief Tilburg neemt deel aan dit initiatief.

Onze maatschappij digitaliseert
Er is nauwelijks nog een onderdeel van de maatschappij te noemen waar digitalisering geen grip op heeft gekregen. Overal wordt gebruik gemaakt van digitale technieken en digitale informatie. Maar die digitale informatie is erg kwetsbaar – een stuk kwetsbaarder dan informatie op papier.

10 stappen proces e-depotDigitale informatie loopt risico
Digitale bestanden bestaan uit reeksen enen en nullen (010100001011110). Het zoekraken van een van die tekens, door bijvoorbeeld een storing, is genoeg om het hele bestand onbruikbaar te maken en de informatie onleesbaar te maken. Ook raken bestanden vaak onleesbaar als ze met nieuwe apparatuur worden geopend.

Naast de bestanden zijn ook de informatiedragers erg kwetsbaar (denk maar aan defecte externe schijven of cd-roms met een kras) en ook raken ze door de snelle technologische ontwikkeling snel in onbruik (floppies, diskettes, videobanden, cd-roms). Ook informatie op het internet is in gevaar doordat deze snel verdwijnt of van plaats verandert, waardoor informatieketens breken. Iedereen kent de beruchte 404-foutmeldingen: ‘deze pagina kan niet gevonden worden’.

Actie is nodig
Het toegankelijk houden van allerlei soorten digitale informatie (het ‘digitale geheugen’ van onze maatschappij) vergt dus extra inspanningen van de organisaties die de digitale collecties beheren. Regionaal Archief Tilburg beheert de collecties van twaalf gemeenten. Oók de digitale collecties! Speciaal voor medewerkers van gemeenten organiseren we een middag over ons e-depot, dat we in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Sprekers zijn Mathé van der Velden en  Gert-Jan de Graaf uit onze eigen gelederen, Geert-Jan van Bussel van de Universiteit van Amsterdam, Hans Bos van Microsoft, Mark Lindeman van Picturae en Victor Zuydweg van ICTU. Deze middag is voor genodigde medewerkers Digitale Informatie Verzorgers van gemeenten en hun afdelingshoofden.

logo Dag Digi DuurzaamheidMeer informatie
Werelddag van de Digitale Duurzaamheid is internationaal bekend onder de naam World Digital Preservation Day (WDPD) en is een initiatief van de Britse Digital Preservation Coalition. In Nederland coördineert het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) alle activiteiten. Kijk voor meer informatie over de activiteiten op deze dag op de website van de NDE.

Wil je meer informatie over het e-depot van Regionaal Archief Tilburg? Mail dan naar edepot@regionaalarchieftilburg.nl

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag