Fotocollectie Caribisch Erfgoed nu elders te bekijken

3
25-10-2018
  • Caribisch Erfgoed
  • foto's
  • Stadsmuseum Tilburg
  • foto
Kralendijk Lourdes mavo kl 8 fr. Odulfinus Smetsers in 1961 BOL 405882Een deel van de collectie Caribisch Erfgoed van de Fraters van Tilburg is digitaal ontsloten via Brabants Erfgoed. Voorheen was de collectie te vinden via onze website in de fotodatabank. Stadsmuseum Tilburg heeft echter het beheer van de digitale collectie op zich genomen en toont deze nu via de Brabantse website. Ook andere erfgoedinstellingen laten daar hun collecties zien.

De Fraters van Tilburg werkten jarenlang in de Cariben waarbij er talloze foto's werden gemaakt in o.a. Curaçao, Bonaire, Suriname, Aruba, Trinidad, Frans- en Brits-Guyana. Deze foto's bevonden zich tot enkele jaren geleden in het archief van het Generalaat van de Fraters. Omdat er in 2011 subsidie beschikbaar was voor het ontsluiten van collecties nam Stadsmuseum Tilburg het initiatief om een deel openbaar te maken. Het leidde tot een digitaliseringsoperatie van meer dan 10.000 foto's. Hoewel het een enorm aantal is, is de getoonde collectie 'Caribisch Erfgoed' niet volledig. In het archief van de Fraters van Tilburg bevinden zich in totaal ca. 30.000 analoge foto's.

406405 Harmonie Scherpenheuvel Caribisch erfgoedWat ook onvolledig is, zijn de titels en beschrijvingen van de foto's. Met het invoeren van de gedigitaliseerde objecten is er gekeken naar de opschriften op de voor-  en achterkant. Vaak zijn het aanduidingen die slechts enkele gegevens bevatten, zoals 'Willemstad II, Pietermaai. Openluchtlof. Preek van mgr. Op speelplaats Albertuscollege', met als datering 10-1941; 'Scherpenheuvel. Goud fr. Fidelius, zilver fr. Maximus. Celebrant mgr. Ellis' of 'Vlak voor de ingang van de grot van Hato. Fr. Theodorus Laureijssen, fr. Hadrianus Doorakkers, fr. Gerardus Maj. Spijkers, fr. Ildephonsus Olders, fr. Realino Janssen.'

406792 caribisch erfgoedVoor aanvullingen houdt Stadsmuseum Tilburg zich dan ook van harte aanbevolen. Mochten er herkenbare personen of gelegenheden zijn, dan horen ze die graag. Het  aanvullen van informatie en het delen van kennis is niet mogelijk wanneer collecties in dozen in archieven zijn opgeslagen. Door de foto's digitaal beschikbaar te stellen via de website van Brabants Erfgoed, kunnen mensen wereldwijd ze bekijken.

Voor het bekijken van de collectie:
Website Brabants Erfgoed
NB.: door een tijdelijke storing zijn alleen de kleine afbeeldingen te zien. Als dat verholpen is, zijn ook de vergrotingen te bekijken.
Heb je aanvullingen, stuur dan een mail naar Stadsmuseum Tilburg met de vermelding van het fotonummer.


Hier gebruikte foto's:
405882 Kralendijk. Lourdes Mavo, klassenfoto klas 8, met fr. Odulfinus Smetsers bij zijn afscheid (vertrek van Bonaire)
406405 Harmonie Scherpenheuvel
406792 Voetbal Scherpenheuvel

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag