Het geheugen van Goirle in de oorlog, dat was Gerrit Kobes

21
23-10-2018
 • Tweede Wereldoorlog
 • Riel
 • Goirle
 • aanwinst
Maker onbekendOverhandiging aan de burgemeester
Niemand minder dan burgemeester Mark van Stappershoef nam op dinsdag 23 oktober 2018 de documentatiecollectie over de Tweede Wereldoorlog in Goirle in ontvangst van Tonnie Kobes. Zij is de weduwe van Gerrit Kobes (1947-2017). Hij was het die gedurende zijn leven de Tweede Wereldoorlog in Goirle uitgebreid documenteerde. Het was zijn wens dat de collectie bij Regionaal Archief Tilburg terecht zou komen. Met de schenking van het archief hebben we aan zijn wens kunnen voldoen. Bij de bijeenkomst waren  naast zijn vrouw Tonnie en ook hun  twee zonen Geoffry en Bart met hun echtgenoten aanwezig.

Overdracht collectie Gerrit KobesGerrit Kobes en Goirle
Gerrit Kobes overleed in Goirle, maar werd daar niet geboren. Zijn wieg stond in Sinderen in de provincie Gelderland. Feitelijk startte met  zijn geboorte al de belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog. In het gezin bleef het groot verdriet voelbaar vanwege de dood van zijn oudere broertje en zusje tijdens het bombardement op Sinderen in februari 1945.

Gerrit Kobes koos voor de opleiding maatschappelijk werker. Na een aantal omzwervingen vond hij uiteindelijk vaste grond in Tilburg waar hij bij de gemeente Tilburg werd aangenomen. In 1980 maakte hij de switch naar het vak van archivaris en ging aan de slag bij het toenmalige Gemeentearchief Tilburg. De woonplaats van het echtpaar Kobes met hun twee zonen werd Goirle.

Tonnie Kobes en burgemeester Van StappershoefDocumentatiecollectie Tweede Wereldoorlog Goirle
Naast archivaris wilde Gerrit Kobes ook de geschiedenis van de oorlog vastleggen en de oorlogsslachtoffers van Goirle en Tilburg een gezicht geven. Zijn archiefonderzoek in een tijd dat daar nog minder belangstelling voor bestond is uniek te noemen. Zijn onderzoek naar oorlogsslachtoffers en verzetsmensen is uitgebreid en systematisch gedocumenteerd. Zijn documentatiecollectie over de Tweede Wereldoorlog is vanaf heden  bij Regionaal Archief Tilburg te raadplegen.
Vandaag 23 oktober 2018 werd de documentatiecollectie door de weduwe Tonnie Kobes formeel geschonken aan burgemeester Mark van Stappershoef. Wij sluiten aan bij de quote in het Brabants Dagblad bij zijn overlijden in maart 2017: "Het geheugen van  Goirle in de oorlog, dat was Gerrit Kobes."

Link naar de collectie documentatie Tweede Wereldoorlog Goirle en Riel 1940-1945 (1623).


 


5 reacties

Reageren
 1. Cyriel | Oct 31, 2018

  Prima dat het archief op de juiste plaats is terecht gekomen. Dat voor een aantal stukken de openbaarheid beperkt wordt tot 1 januari 2040 kan ik niet begrijpen; dan kan je het wat mij betreft net zo goed in de kachel steken wetende dat alle CABR-dossiers op 1 januari 2025 volledig toegankelijk zullen zijn. Ik vraag mij af welke archivaris die onzin bedenkt; veelal personen die al lang niet meer onder de nieuwe wet persoonsgegevens vallen. 

 2. Adam van der Linden | Oct 31, 2018
  Fijn dat het zo gelopen is, ik heb Gerrit gekend als een zeer aimabel en kundig persoon
 3. Frank van Kruisselbergen | Oct 23, 2018
  Mooi dat ook de gemeente Goirle het belang van deze unieke collectie / het werk van Gerrit inziet. Heel waardevol.
 4. Yvonne | Oct 23, 2018
  Dank je, we kijken er goed op terug. 
 5. W. Reijnders (oud-gemeentearchivaris Tilburg) | Oct 23, 2018
  Gerrit ten voeten uit !  Mooi dat zijn collectie bij juliie is gekomen !

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag