Kennismaken met de nieuwe wethouder van Oosterhout

3
11-10-2018
 • bezoek
 • Oosterhout
 • wethouder
Wethouder Willemsen OosterhoutNa de gemeenteraadsverkiezingen van eerder dit jaar zijn er veel nieuwe wethouders die het archief in hun portefeuille hebben. Op donderdag 11 oktober 2018 ontvingen we wethouder Willemsen met collega's Wijnand Hoek en Nicole Heijnen van de gemeente Oosterhout om kennis te maken.

Marcel Willemsen is al langer wethouder, maar heeft nu voor het eerst het archief in zijn portefeuille. Het was heel nuttig informatie uit te wisselen over de rol van een archief als plek waar de burger informatie kan halen om de overheid te controleren. bezoek wethouder Willemsen Oosterhout
De digitale duurzaamheid van informatie is nu een belangrijke aandachtspunt. Twintig jaar geleden verwerkten we nog teksten in Word Perfect. Die zijn nu niet meer te lezen als we ze niet hebben omgezet in leesbare bestanden. Vijfhonderd jaar geleden schreven ze op papier of perkament. Hoe tijdloos was dat! We kunnen dat nu nog steeds vastpakken en lezen. Met oude digitale bestanden kan dat niet. Op dit moment is PDF zo'n beetje de manier om digitaal op te slaan, het zal nog wel even meegaan, maar over vijftig jaar is ook dat niet meer te lezen op de computers van de toekomst.

We zijn al jaren bezig met het ontwikkelen van een e-depot, waar documenten digitaal duurzaam in worden opgeslagen. Vijf gemeenten zijn daar al zeer actief in bezig. Oosterhout sluit op een later tijdstip aan op het e-depot.

Oosterhout 1953Van de toekomstmuziek stapten we terug in de tijd. In het depot lagen prachtige archiefstukken uit de oude archieven van Oosterhout.
Stukken ten tijde van de watersnoodramp in 1953, Dorpsbestuur Oosterhouten stukken uit het dorpsbestuur, waarin geklaagd werd over baldadige jongens en kinderen die met stenen gooiden, stukken uit de oorlog (radio's moesten worden ingeleverd), een plattegrond van een park, charters uit de late middeleeuwen.
Digitale duurzaamheid is belangrijk en mooi, maar deze stukken die geschiedenis dichtbij brengen, zijn ook prachtig!

2 reacties

Reageren
 1. Yvonne | Oct 23, 2018

  Dan is dat misschien niet goed verwoord en beslist niet zo bedoeld.

  Er lopen nu verschillende trajecten voor aansluiting van andere gemeenten.

 2. Thei | Oct 20, 2018
  'Oosterhout sluit op een later tijdstip aan op het e-depot', klinkt niet echt daadkrachtig en hoopgevend! 

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag