Het archief als voorprogramma bij een theaterstuk in oktober

4
30-08-2018
  • Tachtigjarige oolog
  • Theaters Tilburg
  • rondleiding

16918 kasteel van TilburgOp dinsdag 9 oktober speelt Theatergroep Aluin uit Utrecht het stuk '1609 Staakt het vuren' in Theaters Tilburg. Voorafgaand aan de voorstelling kunnen bezoekers van het theaterstuk in ons archief deelnemen aan een voorprogramma.
Tijdens dit programma van drie kwartier krijgen de theaterbezoekers een beeld van Tilburg in de Tachtigjarige Oorlog.

Gedurende de Tachtigjarige Oorlog had Tilburg het zwaar te verduren: legers van Staatse en Spaanse zijde, maar ook troepen huurlingen trokken rovend en brandschattend door Tilburg. Het kasteel van Tilburg werd veroverd en afgebrand, de bevolking werd gedwongen ingekwartierde garnizoenen te voorzien van voedsel en onderdak, een groep muiters gebruikte Tilburg als hoofdkwartier en in 1595 stak het ‘crijechsvolk’ van Filips II van Spanje de Tilburgse kerk in brand. En dit is slechts een kleine greep uit de ellenlange lijst van ontberingen die de Tilburgse bevolking moest doorstaan.

Tijdens de uitleg voor de theaterbezoekers zijn mooie archiefstukken te zien, passend bij het verhaal. Ook is er een rondleiding door het archiefdepot onder de grond (altijd gesloten voor publiek, dus nu een unieke kans dat te bezoeken).

Ben je geïnteresseerd? Koop dan een kaartje voor de voorstelling '1609 Staakt het vuren'. Meld je voor ons voorprogramma aan via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Staakt het vuren. Het voorprogramma loopt van 17.00 tot 17.45 uur. Deelname is gratis.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag