#2 Restauratie- en digitaliseringsproject Schepenbank Tilburg en Goirle

496
22-06-2018
  • restauratie
  • digitalisering
  • schepenbank
  • Goirle
  • Tilburg
  • Metamorfoze

Schepenbank Tilburg en Goirle, meegenaaid briefjesHet is zover. We gaan starten met de restauratie en digitalisering van archief 14 Schepenbank Tilburg en Goirle 1408-1811. Hiervoor hebben we subsidie ontvangen van het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed Metamorfoze uit Den Haag. Op 22 mei 2018 heeft onder leiding van de projectleider het zogenaamde startgesprek plaatsgevonden. Het doel van het startgesprek is het maken van afspraken over de uitvoering van het Metamorfoze-project voor een voorspoedig verloop. Het startgesprek concentreert zich op de tijdsplanning en de bijzonderheden van het materiaal en de werkzaamheden. Hierbij waren medewerkers aanwezig van Bureau Metamorfoze, de Koninklijke Bibliotheek, restauratieatelier DP Conservation, digitaliseringsbedrijf Karmac BV en Regionaal Archief Tilburg. 

Nadat alle afspraken waren vastgelegd kon de uitvoering beginnen. Deze is gestart met het doorlopen van een zogeheten proefbatch van het gehele conserverings- en digitaliseringsproces. En daar zitten we nu midden in. Dat betekent dat een gedeelte van het archief als voorbeeld gaat dienen voor het gehele project. Alle bijzonderheden worden daarin meegenomen voor wat betreft conservering en digitalisering. Deze proefbatch omhelst acht archiefdozen (1 meter) met in totaal 160 inventarisnummers. Het totale archief van dit project meet overigens 50 meter waarin 8095 inventarisnummers zijn opgeborgen. Vorige week werd de proefbatch door het restauratieatelier afgerond en afgelopen dinsdag werd deze opgehaald door het digitaliseringsbedrijf Karmac. In totaal zal deze fase van de proefbatch zo’n 2 maanden in beslag nemen. Want na de digitalisering zullen alle archiefstukken uit de proefbatch inhoudelijk gecontroleerd moeten worden op o.a. volledigheid, juiste bestandsnaam, uitvoering van de scaninstructies en de beeldtechnische aspecten. Dat laatste gebeurt steekproefsgewijs door de Koninklijke Bibliotheek en de rest door Regionaal Archief Tilburg, maar dan wel één op één. 

Als alle controles goed zijn, wordt begonnen met het uitvoeren van de rest van het archief van Schepenbank Tilburg en Goirle en dan hebben we het over 49 meter. Kortom, er breekt nu voor alle partijen een spannende tijd aan die gevolgen heeft voor de conservering en digitalisering van dit archief. We houden jullie op de hoogte.

Lees alle blogposts over dit project

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag