16 juni: Taal ende Teken. Komt allen!

10
01-06-2018
  • publieksdag
  • schriftcultuur
  • taal
  • evenement
  • lezing
  • demonstratie
  • workshop
  • rondleiding
J en A hebben de grootste lol.....Foto: J. Jonkman Op zaterdag 16 juni organiseert Regionaal Archief Tilburg de publieksdag Taal ende Teken. In het vorige blog werd het programma al kort besproken, in dit blog worden de mensen achter de activiteiten nader belicht.

De ontwikkeling van het schrift door de eeuwen heen
Boekhistoricus Stef Uijens neemt je mee op een rondleiding door het ondergrondse depot waar hij voorbeelden laat zien van de ontwikkeling van het schrift vanaf de middeleeuwen.
11.00 - 13.00 - 15.00 uur (max. 12 deelnemers per keer)

Initialen tekenen en schilderenInitiaal B. Foto Luud de B.

Vind je middeleeuwse miniaturen en initialen ook zo mooi? Diny van IJcken, meesterknecht verluchten bij het Nederlands Verluchters- en Calligrafengilde, leert je hoe je middeleeuwse initialen kunt schilderen en tekenen.
Doorlopend
Stoute Poes, Javabode 9 juli 1883Tinder van toen
Hoe hield je vroeger contact met je geheime minnaar? Hoe kon je lekker anoniem smachten naar elkaar? Hoe kon je je weggelopen man/vrouw smeken om naar huis terug te keren? Vanaf halverwege negentiende eeuw plaatsen kranten liefdesoproepen en contactadvertenties. Ze bieden een uniek inkijkje in het liefdesleven van onze voorouders. Journalist Mark Traa verzamelt ze op #liefdevantoen. Hij toont de leukste exemplaren en vertelt over de hofmakerij in tijden zonder telefoon en internet.
12.00 en 14.30 uur

'Gij mottige schavuit!'

Scheldwoorden als ‘deugniet ’of ‘schavuit’ klinken ons misschien lachwekkend in de oren, maar in de zeventiende eeuw was ’schelm’ ongeveer het ergste wat je tegen iemand kon zeggen. Mr. Erik-Jan Broers (Tilburg University), gepromoveerd op oude scheldwoorden, legt uit waarom. Ter leering ende vermaeck.
11.00 - 13.45 - 16.15 uur

GebarentaalFlyer-Publieksdag-TaalEndeTeken
"Communiceren is een kunst, vertalen is een vak". Taal bestaat uit meer dan woorden alleen. Hoe is dat bij gebarentaal? Ilse Hooftman, een horende tolk, geeft een korte introductie Nederlandse gebarentaal.
11.30 - 14.00 - 15.30 uur (max. 15 deelnemers per keer)

Wat staat daer???
Archieven bezitten veel geschreven documenten met fraaie maar ook onleesbare handschriften. Die worden braaf bewaard, maar wat heb je eraan als je ze niet kunt lezen? Laat daar nu een handige website voor zijn: www.watstaatdaer.nl Archivaris Luud de Brouwer neemt je mee door de site. Samen oefenen jullie: letters identificeren, woorden herkennen en een wedstrijd transcriberen. Leuk ende leerzaam!
13.00  en 15.30 uur

Aap, noot, Mies..........boom, roos, vis
Uit de collectie van Stadsmuseum Tilburg zijn een aantal schriftjes en boeken te zien die te maken hebben met leren lezen en schrijven. Ze geven een mooi tijdsbeeld van lesmethoden uit vroeger tijden, herkenbaar voor mensen die in de jaren … in de schoolbanken zaten. Vroeger werd er met kroontjespen en - nog langer geleden - met ganzenveer geschreven. Probeer het eens uit tijdens de publieksdag!
Doorlopend

Kom bewonderen, luisteren, proeven, lachen, schrijven, letters tekenen en gebarentaal oefenen tijdens Taal ende Teken op zaterdag 16 juni, van 11.00 tot 17.00 uur!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag