Archief architect J. van der Valk opnieuw geïnventariseerd

7
29-05-2018
  • Blaas
  • Tilburg
  • architect
  • van der Valk

Stationsstraat 41 te TilburgOnze vrijwilligers blijven gestaag doorwerken om de informatie in de archieven beter toegankelijk en vindbaar te maken. Jan Blaas is al zo’n vier jaar vrijwilliger bij Regionaal Archief Tilburg. Dat was een gevolg van zijn onderzoek destijds naar de geschiedenis van de kantwerksters in ’s Gravenmoer. Als oud medewerker bij het Kadaster was het omgaan met oude archieven hem niet vreemd. In het afgelopen half jaar heeft hij keihard gewerkt aan de herinventarisatie en de materiële verzorging van archief 1255 Architect J. van der Valk (1900-1961) dat sinds 2008 bewaard wordt in Regionaal Archief Tilburg. In de afgelopen tien jaar werd het archief regelmatig geraadpleegd door onderzoekers en studenten en dat was vaak een zoektocht. Omdat het een architectenarchief betreft bestaat deze grotendeels uit ontwerptekeningen (circa 700 stuks) welke zijn voorzien van een projectnummer. Daarnaast is er sprake van meerdere formaten per project zodat het archief niet op een uniforme wijze bij elkaar kon worden opgeborgen. Tenslotte gaven de twee oorspronkelijke plaatsingslijsten onvoldoende informatie over de projecten, zodat raadpleging moeilijk werd. Vorig jaar is daarom besloten om dit unieke archief opnieuw in goede en geordende staat te brengen, zodat dienstverlening weer kan plaatsvinden zoals we gewend zijn. Het was een hele klus en het resultaat mag er zijn. Dit allemaal aan de hand van de inventaris die Jan Blaas heeft aangepast. Complimenten. 

Woonhuis Van der Valk Tuinstraat TilburgJohannes (Jan) Jacobus Adrianus Josephus van der Valk (Delfshaven, 1873 - Tilburg, 1961) was architect en vestigde zich in 1900 in Tilburg. Hij ontwierp in het begin van de twintigste eeuw met een eigenzinnige interpretatie van de art nouveau. Fraaie voorbeelden hiervan zijn de villa op Zomerstraat 49 (1900), een kantoorpand op Nieuwlandstraat 41 (1900), een villa op Spoorlaan 432 (1902), zijn eigen huis op Tuinstraat 112 (1903), een villa op de Bredaseweg 432 (1927) voor zijn schoonzoon P. Kessels en een bankgebouw op Stationsstraat 41 (1903). Daarnaast liet hij zich inspireren door de Engelse en Duitse landschapsarchitectuur, zoals blijkt uit de kantoorvilla van de Tilburgsche Waterleiding Maatschappij aan de Bredaseweg (1903), de villa op Korvelplein 214 (1907) en Hofstede De Blaak (1907). Zijn omvangrijkste creaties zijn de Broekhovense kerk I (1912), de vroegste gebouwen van de huidige De Rooi Pannen (1914) en het Sint Odulphuslyceum (1929). Vanaf de jaren twintig tot in de jaren vijftig tekende hij ook sociale woningbouw, waaronder de Merodebuurt (gesloopt), in de wijk Theresia (idem), in het gebied Alleenhouderstraat en Arke Noëstraat (idem), in de bisschoppenbuurt en in de hoek Dillenburglaan en Ringbaan-West.  

Neem eens een kijkje in de nieuwe inventaris van dit prachtige archief, want het is echt de moeite waard.

4 reacties

Reageren
  1. Peter | Feb 06, 2023
     van de Tilburgsche Waterleiding Maatschappij aan de Bredaseweg (1903), zo staat het goed maar in de tekst op de website even een spatie tussen de waterleiding en aan de Bedascheweg
  2. luud | Jun 08, 2018

    @Liesbeth en @Elton

    Dank voor jullie positieve reacties! Wij blijven door timmeren aan een goede weg :)

  3. Liesbeth | Jun 01, 2018
    fantastisch dat dit gedaan is. ik hoop dat er veel gebruik van wordt gemaakt.
  4. elton raven | Jun 01, 2018
    Goed zo harder werker. We blijven de archieven beter toegankelijk en vindbaar maken!

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag