Grootste archief gemeentebestuur ooit overgedragen

6
25-04-2018
 • archieven
 • archief
 • Udenhout
 • Tilburg
 • gemeentebestuur
 • DIV
 • Berkel-Enschot
 • aanwinst

Gemeentehuis / Stadskantoor van TilburgEind 1996 werden de gemeenten Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout opgeheven en smolten samen tot een nieuwe gemeente Tilburg. De archiefstukken uit de eerste tien jaar na de fusering (1997-2006) zijn in te zien bij Regionaal Archief Tilburg. Normaal gesproken worden archiefstukken van de overheid pas overgedragen na 20 jaar, maar de gemeente Tilburg heeft in overleg met de gemeentearchivaris besloten om dit veel eerder te laten plaatsvinden. Het is meer dan bijzonder te noemen dat dergelijke jonge overheidsarchieven nu al openbaar toegankelijk zijn.  

Archieven dienen altijd in een goede en geordende staat te worden overgebracht. Met andere woorden archieven moeten goed toegankelijk zijn. Vooraf wordt een archiefbewerkingsplan opgesteld. In overleg met de gemeentearchivaris en medewerkers van Regionaal Archief Tilburg zorgt de gemeente voor de uitvoering van de werkzaamheden. Meestal gebeurt dat op de locatie van de gemeente zelf. Maar in dit geval heeft de archiefbewerking plaatsgevonden bij Regionaal Archief Tilburg aan de Kazernehof. Daarvoor werd door ons zowel werk- als archiefruimte beschikbaar gesteld. In oktober 2016 gingen de mensen van de afdeling DIV van de gemeente Tilburg aan het werk en in juni 2017 was de klus geklaard.
In totaal werd 244 meter bestaande uit bijna 12.000 dossiers verwerkt en kon de overdracht plaatsvinden. Wat een prestatie! Maar omdat het archief zo groot is konden de toegangen niet snel gepubliceerd worden op de website van het archief. Daarvoor waren technische aanpassingen nodig en dat is de afgelopen maanden gerealiseerd.

Nu alle informatie op de website staat, kan iedereen genieten van de archieven van de nieuwe gemeente Tilburg. Van de 12.000 dossiers zijn ruim 2.100 dossiers niet openbaar.

Hoe heeft de gemeente Tilburg dit project ervaren? We vragen het aan Trees van Vugt, projectleider archiefbewerking DIV: “Het was heel bijzonder om dit samen met mijn collega’s te mogen doen, want in de afgelopen periode werden dergelijke werkzaamheden altijd uitbesteed. Nu mochten we zelf aan de slag. Alle facetten van het archiefwerk kwamen hierbij aan bod. Zowel inhoudelijk: controleren of het compleet is, selecteren op wat alsnog vernietigd mag worden, als materieel: nieuwe omslag, nietjes verwijderen, plastiek tekeningzakken vervangen door papieren. In dit project deden we alle werkzaamheden dus ook dozen vouwen, stikkers plakken en plaatsen in de archiefruimte. We zijn bijna een jaar bezig geweest op een bijzondere locatie met fijne werkplekken en leuke mensen om ons heen.” 

Het resultaat mag er wezen. Kom een keer langs en raadpleeg het grootste archief van het gemeentebestuur ooit van Regionaal Archief Tilburg.

1 comment

Reageren
 1. Dirk | Apr 26, 2018
  Hadden jullie nog niet genoeg werk, jammer dat ik werk heb...

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag