Als de Heikese kerk eens kon praten...

10
20-03-2018
  • Brabants Dagblad
  • Tilburg
  • schepenbank
  • onderzoek

Detail van artikel uit Brabants Dagblad met John van Erve maart 2017John van Erve is altijd op zoek naar mooie verhalen in het archief. Na het uitpluizen van zijn familiegeschiedenis is hij in het archief actief gebleven als vrijwilliger. Als voormalig rechercheur heeft hij een voorkeur voor criminele verhalen uit het verleden. Deze verhalen haalt hij door verschillende stukken uit met name het archief van de de schepenbank te combineren om zo een zaak te reconstrueren. De schepenbank was de plek waar de schepenen recht spraken, zowel op civiel- als op strafrechtelijk gebied. De schepenbank van Tilburg lag naast de toren van de Heikese kerk. Gevangenen werden in de toren van de Heikese kerk opgesloten.

Afbeelding: detail uit een artikel in Brabants Dagblad over John van Erve door Bas Vermeer (tekst) en Jan van Eijndhoven (foto), 16 maart 2018.

KleppermanEen van deze verhalen gaat over de Corstiaen Stofmeel, de ‘stelende en rovende klepperman van Tilburg’. Naast klepperman was Stofmeel ook bedelvoogd, belast met de opsporing en uitzetting van bedelaars. In 1727 beroofde Stofmeel de uit Schotland afkomstige bedelaar Jacob Robbeson. Het was algemeen bekend dat Robbeson, die om de manier waarop hij mensen om een stuk brood vroeg de bijnaam Stuckebrood had, een rijke bedelaar was. Na zijn daad ontvluchtte Corstiaen Stofmeel met vrouw en kinderen Tilburg

John_SchepenbankHet zou niet bij dit ene misdrijf blijven. Van Erve heeft de misstappen van Stofmeel achterhaald en bundelt deze, en vele andere verhalen, in een boek, dat eind 2018/begin 2019 zal verschijnen.

Zijn speurwerk is ook het Brabants Dagblad niet onopgemerkt gebleven. In de editie van vrijdag 16 maart staat een groot artikel over de verhalen die John uit het archief tot leven heeft gebracht. Het volledige artikel is hier te lezen.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag