Meer vrouwen in archieven!

7
08-03-2018
  • Feniks
  • Kwidam
  • Atria
  • Internationale Vrouwendag
  • archieven
  • vrouwen
stillvlog#3Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Deze dag wordt bijna overal ter wereld uitgebreid gevierd, maar niet in Nederland. Jammer, want ook hier is de emancipatie nog niet klaar.

Neem nu eens vrouwen in archieven. Ik heb het niet over vrouwelijke onderzoekers - al zijn die ook in de minderheid-  maar over de archieven van vrouwen en vrouwenorganisaties. Er is natuurlijk het archief van pilotenhelpster Coba Pulskens, er is documentatie over Tilburgs eerste vrouwelijke wethouder, Miet van Puijenbroek en het dagboek van Helga Deen (al heeft de laatste geen eigen archief). Verder hebben we de archieven van de Katholieke Arbeiders Vrouwenbeweging, Stichting Vrouw en Werk,  de Stichting Vrouwen Vak Scholing en van het Documentatiecentrum voor Emancipatie en Feminisme "Vedette". En dan houdt het ongeveer op. Natuurlijk is er in onze collectie informatie te vinden over vrouwen, je moet alleen goed zoeken.

Naast de wettelijke taak is ook het documenteren van de samenleving belangrijk voor archieven. Om toekomstige generaties onderzoekers een goed beeld van de samenleving anno nu te kunnen geven is het nodig dat ook archieven van vrouwen en vrouwenorganisaties beschikbaar zijn. In Amsterdam is Atria gevestigd, het Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis. Maar als het specifiek om Tilburg en omgeving gaat, dan is daar weinig te vinden. Tilburg heeft organisaties als vrouwensportschool Kwidam en het Emancipatie Expertise Centrum Feniks, die al decennialang aan de weg timmeren en die ongetwijfeld een schat aan interessant bronnenmateriaal in huis hebben. Het zou mooi zijn als de archieven van deze  baanbrekende organisaties bewaard blijven en beschikbaar komen voor toekomstige onderzoekers.

In ons vlog van vandaag ontmoet je zes vrouwen die bijna dagelijks in het archief te vinden zijn en er met veel plezier hun werk doen. Zij zijn benieuwd wanneer zij meer vrouwen in het archief (als bezoeker of in de archiefstukken) tegenkomen.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag