Moord en doodslag in het archief - een lezingencyclus - VOL

3
13-02-2018
 • Moord en doodslag in het archief
 • strafrecht
 • rechtszaak
 • lezing
 • archieven
tortuur 2

Wegens onverwacht succes is onze maximale capaciteit van 50 bereikt.
Nieuwe aanmeldingen plaatsen we op een reservelijst. Mochten er mensen annuleren, dan melden we dat aan de betreffende personen op de reservelijst.


In maart en april organiseren Regionaal Archief Tilburg, Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en mr. Erik-Jan Broers (Tilburg Law School, TilburgUniversity) drie lezingen over rechtspraak vanaf de middeleeuwen, getiteld Moord en doodslag in het archief. Lezingencyclus ‘ter leering ende vermaeck’.

Het strafrecht behoort tot de meest ingrijpende en meest tot de verbeelding sprekende onderdelen van het recht. Misdaden laten diepe sporen na in een mensenleven, net als de daaropvolgende juridische reacties. Dat was vroeger niet anders dan nu. In oude archieven is er veel interessant onderzoeksmateriaal bewaard gebleven, zoals processtukken en vonnisboeken. In het archiefmateriaal is geen abstract recht terug te vinden, maar ‘recht met een menselijk gezicht’. Recht dat is toegepast op ’echte’ mensen van vlees en bloed die ooit met het strafrecht in aanraking zijn gekomen.

Moord en Doodslag lezingen - Brabantse veroordeelde foto BHICDe criminele processen bieden een grote variëteit aan misdaden: van beledigingen, burenruzies en diefstal tot verkrachting, moord en doodslag. Het doel van deze lezingencyclus is om belangstellenden kennis te laten maken met en inzicht te geven in de rechtsgang van vroeger. Daarbij komt bijvoorbeeld aan bod op welke wijze een strafproces werd gevoerd, de verweermiddelen van de verdachte en de werkzaamheden van de beul.

De vrouw op deze foto is een Brabantse veroordeelde die heel wat op haar kerfstok had (foto BHIC).

Bij de lezingen komen concrete strafprocessen aan de orde. Natuurlijk laten we ook de verschillende soorten archiefstukken zien. Op deze manier wordt niet alleen inzicht verkregen in de strafrechtspraktijk uit voorgaande eeuwen, het is ook een kennismaking met de inwoners van Brabant die zich hebben moeten verantwoorden voor de rechter.

Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 1 maart per mail aanmelden via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Moord en doodslag. Deelname is kosteloos (inschrijven kan alleen voor de hele lezingencyclus). Er is plaats voor maximaal 50 deelnemers. De lezingen vinden plaats op:
•    3 maart van 10.00 tot 12.30 uur (locatie BHIC)
•    17 maart van 10.00 tot 12.30 uur (locatie Regionaal Archief Tilburg)
•    7 april van 10.00 tot 12.30 uur (locatie BHIC)

Adres BHIC: Zuid Willemsvaart 2, 5211 NW ’s-Hertogenbosch
Adres Regionaal Archief Tilburg: Kazernehof 75, 5017 EV Tilburg

2 reacties

Reageren
 1. Jojanneke | Feb 15, 2018
  Hallo Ria, is genoteerd! Dank voor je aanmelding.
 2. ria | Feb 15, 2018
  Graag wil ik aan deze cyclus deelnemen

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag