Fotograaf Betsie Cloïn, een begrip in Dongen

11
08-02-2018
  • sport
  • voetbal
  • 's Gravenmoer
  • aanwinst
  • foto´s
  • Stierman
  • Cloïn
  • Dongen
overdracht Besty Cloin 1Op donderdagmiddag 8 februari 2018 werd in het gemeentehuis in Dongen de schenking van een negatievenarchief van fotografe Betsie Cloïn formeel overgedragen in het bijzijn van de burgemeester Marina Starman. Hierbij waren ook de familie van mevrouw Cloïn aanwezig, Ruud van Willigen van de gemeente Dongen, gemeentearchivaris Yvonne Welings en Mirjam Heijs, medewerker Beeld en Geluid.

Betsie Cloïn werd geboren op 20 oktober 1939 als dochter van de fotograaf Cornelis Cloïn. Jaren lang  was Cloontje de fotograaf en een begrip in Dongen en omstreken.

085691Het vak van fotograaf werd haar met de paplepel ingegoten. Haar vader startte de zaak aan de Tramstraat, later Hoge Ham.
Haar man Cor Stierman was gelegerd als dienstplichtig soldaat in Dongen. In 1966 trouwden Cor en Betsie. Betsie bleef de fotograaf van de zaak. Het verschil was wel dat vroeger een fotograaf echt rondreisde en later er meer sprake was van studio-fotografie.

Eind van de fotozaak en archief
Op 31 Oktober 2014 sloot de fotozaak haar deuren in Dongen. Bijna honderd jaar stond de naam synoniem voor fotografie in Dongen. Hun zoon Victor Stierman ging aan de slag bij Foto Verschoore en is nu filiaalhouder in 's-Hertogenbosch.

overdracht Betsy Cloin 2Het negatievenarchief aan de zaak Biezen 10 in Dongen is gedeeltelijk verhuisd naar Regionaal Archief Tilburg. Het archief dat door het echtpaar Stierman-Cloïn is geschonken aan de gemeente Dongen is een selectie van het oorspronkelijke veel omvangrijkere archief. Die selectie is zelf ter hand genomen.
Het fotoarchief uit de jaren vijftig en zestig is eerder grotendeels verloren gegaan. Het zijn negatieven over de periode 1983 tot 2001.

Op de foto's en negatieven staan momenten die niet voor de geschiedenis verloren mogen gaan: de bekende zomerspelen in Dongen 2001, de opening van de Sint Josephkerk 1986, een etalage met honderdjarigen 1984, het Dongens mannenkoor 200, Sportpark Dongen, de kermis, carnaval. Maar niet alleen Dongen werd vastgelegd, het koor De Geubel uit 's Gravenmoer, de biljartvereniging 's Gravenmoer, carnaval, NAC Breda het zwembad in Rijen.
In de fotoarchieven van de gemeenten Dongen en Gilze en Rijen zelf bevinden zich ook diverse reportages van haar hand. Een deel is nu al te zien via onze fotodatabank.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag