De leerlingen van de B.L.O. aan Oude Dijk met onderwijzerfrater Baldewinus

9
02-02-2018
 • Goirle
 • Tilburg
 • onderwijs
 • fraters
 • BLO
 • aanwinst
 • 1951
406. BLO school 1951Frater Baldewijn
De lange man links op de foto was frater Baldewijn oftewel Teunis de Boer. Albertus Johannes de Boer, roepnaam Teunis,  werd geboren in de stad Vollenhove op 9 augustus 1908 als zoon van Thymen Albertus en Johanna Westerbeek.
De foto toont de leerlingen van een B.L.O. klas aan de Oude Dijk in juli 1951, waarschijnlijk ter gelegenheid van een toneelstuk.
Zijn jongere neef Tyme van Dalen en vrouw wonen in Tilburg, waar frater Baldewijn ook lange tijd als onderwijzer was verbonden. Van hem kregen we de foto's van zijn oom Baldewijn cadeau. De foto's waren na de dood van hun oom Baldewijn in 1982 bij hun terecht gekomen. Hoewel de stad Tilburg bekend staat voor het frateronderwijs, hebben we relatief weinig foto's van onderwijsfraters.

Naar het Zuiden
De vader van Teunis, de latere frater Baldewijn, was visser maar als gevolg van het afsluiten van de Zuiderzee was het Teunis niet gegeven om ook visser te worden. Zijn onderwijzersopleiding volgde hij bij de Tilburgse fraters, hij treedt daar op 8 september 1926 in. Hierna is hij werkzaam in het onderwijs in Goirle en de Papenhulst in 's-Hertogenbosch.

In 1945 komt hij terug naar Tilburg en start dan als onderwijzer op een U.L.O. school en de B.L.O. aan de Oude Dijk. Een U.L.O. zou je kunnen beschouwen als een voorloper van het V.M.B.O.-tl en de B.L.O. voor buitengewoon lager onderwijs. Naast zijn onderwijzersbaan  had hij een passie voor schaken en was actief als scheidsrechter.

Met pensioen
Na zijn pensioengerechtigde leeftijd op 1 augustus 1969 vertrekt hij naar Nijmegen, waar hij in het fraterhuis Sint Henricus gaat wonen. In 1978 keert hij voor de derde en laatste keer terug naar de stad Tilburg, waar hij zijn intrek neemt in het fraterhuis St. Denis. Op 3 februari 1982  is hij daar overleden en  is ter aarde besteld op begraafplaats Huize Steenwijk te Vught.  

Foto's
Foto's die betrekking hebben op Goirle en Tilburg zijn opgenomen bij het Regionaal Archief Tilburg.  Daar zitten werkelijk pareltjes tussen zoals je ziet aan bovenstaande foto uit juli 1951. Foto's die in 's-Hertogenbosch zijn genomen zijn geschonken aan het stadsarchief aldaar.
Wanneer je iemand herkent op de foto, laat het ons weten.

4 reacties

Reageren
 1. Yvonne Welings | Feb 06, 2018
  Beste Clemens en Theo, Hartelijk dank voor jullie waardevolle reacties. Inderdaad staan de letters B.L.O. voor buitengewoon lager onderwijs. De tekst is hierop aangepast. Daarnaast staat Vollenhove nu juist geschreven. Met vriendelijke groet, Yvonne Welings
 2. Jac | Feb 05, 2018
  Volgens mij moet je ULO of MULO vergelijken met de huidige MAVO, niet met het VMBO
 3. Clemens | Feb 04, 2018
  Voor zover mij bekend betekent B.L.O. niet bijzonder lager onderwijs maar buitengewoon lager onderwijs. Bijzonder onderwijs ziet op de religieuze grondslag van het onderwijs terwijl buitengewoon onderwijs bestemd is voor leerlingen met beperkingen. Het buitengewoon onderwijs is in latere tijden speciaal onderwijs gaan heten.
 4. Theo Marcelis | Feb 04, 2018
  Teunis is niet geboren in de stad Vollenhove, maar in Stad-Vollenhove. Stad-Vollenhove was de kern en het daaromheen liggende gebied was Ambt-Vollenhove. Oorspronkelijk waren dat twee verschillende gemeenten, net zoals bijvoorbeeld Stad-Ommen en Ambt-Ommen en Zwolle en Zwollerkerspel. De stad Vollenhove (dus niet Vollenhoven) is niet verkeerd, omdat Vollenhove ook stadsrechten had, maar hier zal naar mijn mening echt de gemeente Stad-Vollenhove bedoeld worden.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag