Kijkje achter de gordijnen van de Carnavalsstichting Tilburg

11
01-02-2018
 • Tilburg
 • carnaval
 • aanwinst

carnaval aanwinst 1Programmaboekjes, lustrumuitgaven, sfeerverslagen; Regionaal Archief Tilburg krijgt het complete archief van de Carnavalsstichting Tilburg in schenking. De papieren erfenis verhuist van de Bouwhal naar de archiefbewaarplaats. Door de overdracht is de geschiedenis van Kruikenstad nog jarenlang, zo niet eeuwig, door iedereen vrij te raadplegen. 

Hij heeft er zeker vijf weken over gedaan om alles te ordenen. Jan Martens, archivaris van de Carnavalsstichting Tilburg, is tevreden met de overdracht. “Dit is onze cultuur en die moeten we netjes bewaren voor het nageslacht. De omstandigheden om documenten te bewaren zijn bij Regionaal Archief Tilburg veel beter dan in onze Bouwhal. Nu kunnen we voorkomen dat het papier vergeelt en de nietjes gaan roesten”, legt Martens uit.

Yvonne Welings, gemeentearchivaris van Tilburg, heeft op 23 januari 2018 de dozen vol met de verhalen en geschiedenis van de carnavalstichting in ontvangst genomen. “We zijn hier erg blij mee. Over honderd jaar kunnen mensen nog steeds zien hoe het carnavalsfeest in verschillende periodes is beleefd”, aldus Welings.

Kijkje achter de gordijnen

carnaval aanwinst 2Het archief van de Carnavalsstichting bevat een hele stapel aan teksten en afbeeldingen. Die zijn voornamelijk gemaakt in de jaren na 1965, toen het openbaar carnaval opkwam in Kruikenstad. Soms gaat het om een hilarisch verslag van een feestavond. Lezers krijgen in de correspondentie van de Carnavalsstichting Tilburg ook een verfrissende kijk in de keuken van Kruikenstad in de loop der jaren. In de geschiedenis van het carnaval zijn Kruiken bijvoorbeeld geregeld in de pen geklommen om hun ongezouten mening te geven over de gang van zaken. Het geeft een goed beeld van wat er speelde in de maatschappij.

Zo openbaar als nu was carnaval in Kruikenstad niet altijd. Na het verstoren van een kerkdienst door carnavalsvierders in de negentiende eeuw deed de kerk het openbare carnaval in de ban. Carnaval werd vooral in huiselijke kring gevierd. Besloten gekostumeerde carnavalsballen waren populair. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw gingen feestgangers met lange jassen over hun verkleedkleren aan over straat om niet op te vallen. Nu is de viering van carnaval massaler en openlijker dan ooit.

Juist naar die letterlijke openbaring van carnaval is Welings benieuwd. “Het zou zo mooi zijn als we verhalen en foto’s uit die tijd én de tijd ervoor ontdekken. Die horen echt bij het culturele DNA van de stad”.

Correspondentie met carnavalsvierders, sfeeropnamen en promotiemateriaal van de verschillende evenementen laten langzaam maar zeker zien hoe het openbare carnaval in Kruikenstad zich heeft ontwikkeld van een kleinschalige gelegenheid in de luwte tot het gigantische volksfeest dat het nu is.

En anno nu is de band tussen kerk en carnaval nog altijd aanwezig, getuige de Kruikenviering, dit jaar op maandag 12 februari in de Sint Jozefkerk (Heuvelkerk).

De archieven zijn tijdens openingstijden van het archief in te zien.

Wil je je herinneringen over carnaval delen, aarzel dan niet die te delen via de website van het Geheugen van Tilburg.

2 reacties

Reageren
 1. Yvonne Welings | Feb 16, 2018
  Hartelijk dank voor uw reactie. Ik heb uw aanbod voorgelegd aan het StadsMuseum. Zodra ik antwoord heb gehad, laat ik u het weten.
 2. Yvonne | Feb 12, 2018
  Ik heb nog een boeren kiel waarop mijn oom in 1965 met mooie letters: Tilburgs carnaval '65: 1STE ACH GE MAR LEUT HET. is dat wat voor het carnavalsarchief. Ik heb ook nog vele vaantjes en symbolen van de club van 111. Mijn ouders deden vanaf het begin goed mee.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag