Tentoonstelling Met Nieuwe Ogen

9
15-01-2018
  • tentoonstelling
  • christenen
  • joden
  • Helga Deen

Vitrine met schoudertas van Helga Deen

Zondag 14 januari 2017 is in de bibliotheek aan het Koningsplein een bijzondere tentoonstelling geopend. Het gaat om de expositie 'Met Nieuwe Ogen' met daarin verhalen over joden en christenen in Tilburg. Aan de hand van voorwerpen, teksten, documenten, foto's en films zijn er in totaal  twaalf portretten te zien. Deze portretreeks begint bij Levi David Hartog, de eerste jood die in februari 1767 ondanks alle denkbare tegenwerking uiteindelijk door tussenkomst van de Staten-Generaal toestemming kreeg om zich in Tilburg te vestigen.

De serie besluit met het 'portret' van de Liberaal joodse Gemeente Brabant. Daarnaast zijn o.a. de portretten van Helga Deen (slachtoffer van Jodenvervolging) en van Jef van Bebber (verzetsman in de Tweede Wereldoorlog) te zien.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de jaarlijkse Dag van het Jodendom die op 17 januari in de katholieke kerk wordt gevierd. Ondanks grote culturele verschillen blijkt er veel verwantschap tussen joden onderling en tussen joden en christenen, met name op religieus gebied. Het christendom is ontstaan als een beweging binnen het jodendom. Jezus, zijn leerlingen en hun eerste volgelingen waren joden en leefden als joden.

De organisator van dit initiatief is de Raad van Kerken, Rob Berkel richtte de tentoonstelling in. Bij de tentoonstelling is ook de schoudertas van Helga Deen (1925-1943) in een vitrine te zien. Het is de schoudertas waarin destijds haar dagboek werd gevonden. Voor deze bruikleen werd toestemming verkregen van de eigenaar.

De tentoonstelling is tot en met 28 februari 2018 te zien.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag