Jaaroverzicht 2017: onze drukke bezigheden

2
22-12-2017
  • overzicht
  • 2017
  • terugblik
  • jaaroverzicht
SymposiumCharters_RAT_WilliamvanderVoort-21-klein2017 was weer een jaar vol activiteiten, projecten en nieuwe ontwikkelingen. We hadden goed nieuws te melden en helaas ook wat minder vrolijke berichten. We zetten er hier een paar op een rijtje die eruit sprongen.

Vanaf januari waren de geluidsbanden van de Tilburgse gemeenteraad te beluisteren via de website. De oudste banden zijn uit 1967, de nieuwste uit 1997.
Wat onze fotocollectie betreft was er vervelend nieuws. Om onterecht gebruik van foto's te beperken, moesten we al vroeg in het jaar een groot deel van de collectie offline halen. Per deelcollectie gaan we nu kijken welke foto's qua rechten in orde zijn om weer online te publiceren.

In februari stonden we samen met het BHIC en RHCe op het erepodium voor de Geschiedenis Online Prijs. Voor de site www.watstaadaer.nl werden we door de jury met de tweede prijs bekroond én door het publiek met de derde prijs!

70 studenten van de lerarenopleiding basisonderwijs (PaBo) van Fontys Hogescholen kwamen in maart kennismaken met het archief.
Persfoto Vele Handen Regionaal Archief Tilburg_webversieIn maart startten we met Vele Handen, een project waarin deelnemers de repertoria van notarissen uit ons werkgebied overtypen en zo toegankelijk maken voor anderen. 'Notaris van toen zoekt transcribent van nu' heet het project. In no-time bleek dit een succesvol project: vele duizenden scans zijn al ingevoerd!

Groot was ons verdriet toen we hoorden dat onze oud-collega Gerrit Kobes was overleden. Hij was na zijn pensionering als vrijwilliger nog aan het archief verbonden.

Winnaar met Jury Lanciersprijs-0109_kleinVoor het eerst in de geschiedenis van ons archief reikten we de Lanciersprijs uit, een prijs voor een onderzoeker die archiefbronnen op een originele manier verwerkt tot een publicatie. Willem Vermeulen ging er met de prijs vandoor.
We werkten nauw samen met Tilburg Cobbenhagen Center in het project Vrijheid Doorgeven. Daarin werd veel nieuwe informatie opgespoord over de omgekomen Tilburgse studenten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er waren een aantal workshops voor de deelnemers en een benefietavond om geld op te halen voor een documentaire.

gemeentesecretaris Marcel Meijs 1De nieuwe gemeentesecretaris van de gemeente Tilburg, Marcel Meijs, bracht ons in mei een kennismakingsbezoek. Ook kwam de nieuwe burgemeester van Goirle, Mark van Stappershoef langs.
Wethouder cultuur Marcelle Hendrickx onthulde in juli twee enorme zinken beelden in de hal van het archief. Ze staan hier tijdelijk totdat de verbouwing van het stadhuis klaar

kvan gjgOok in juli: we zetten een belangrijke stap met de start van een werkend e-depot. De eerste gigabytes aan gegevens werden live tijdens de KVAN-dagen ingelezen en waren meteen te doorzoeken via de website. Een primeur in Nederland!

We vierden een bijzondere aanwinst in september: het negatievenarchief van Van Aarle. Dat deden we samen met Peter Noordanus, vlak voordat hij afzwaaide als burgemeester.

De manifestatie over actiecultuur en muurkranten ging helaas niet door, maar we plaatsten wel achtergrondinformatie over de actiefoto's die vanaf juni onze studiezaal decoreren.
bibliotheek opening 2Vlak na de zomer begonnen we met een aanpassing in het depot. De kasten van de bibliotheek werden daar weggehaald en zijn verplaatst naar een ruimte naast de studiezaal. In oktober openden we de vernieuwde bibliotheek, die meteen veel meer gebruikt werd dan vroeger toen de boeken nog in het depot stonden (onder de grond).
Ganzenbord-DRUK-page-001Even later zetten we de geschiedenis van Gilze en Rijen in het zonnetje met een 'dorpendag'. We organiseerden dit samen met de Heemkring Molenheide. De bezoekers gingen naar huis met het Gans Gilze en Rijen Ganzenbord.

Op verzoek van velen maakten we een heldere uitleg over het zoeken en in scan bestellen van bouwdossiers. Deze pagina is makkelijk terug te vinden in het tabje 'Uitleg' bij 'Zoek in archieven'.

SymposiumCharters_Astrid de Beer toont de Charterbank_fotografie _WilliamvanderVoort-30-kleinDecember kunnen we bestempelen als 'chartermaand'. We lanceerden een online Charterbank, waarin op termijn onze ca. 1500 charters komen te staan met transcriptie en een paar metadata. Omroep Brabant kwam onze charters filmen. En we organiseerden het drukbezochte symposium 'Van scriptorium naar charterbank' op 20 december, geheel gewijd aan de trends en ontwikkelingen in het ontsluiten van oorkonden. Mooi om te zien dat er zoveel interesse is in deze archiefbron.

We sluiten volgende week een mooi jaar af en we kijken uit naar het komende jaar, waarvoor we ook alweer vol plannen zitten. Maar eerst de kerstdagen en Oud en Nieuw! We wensen iedereen mooie dagen toe en tot ziens in 2018.
Kerstkaart dec 2017

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag