Zolang we ze blijven herdenken, blijven ze leven…

5
11-12-2017
  • BHIC
  • Noord-Brabant
  • databases
  • soldaten
  • Tweede Wereldoorlog
Pierre van BoxtelDringende oproep van het BHIC: Help iedere Brabantse gesneuvelde een gezicht en een verhaal te geven.

De twintigjarige Pierre van Boxtel uit Kaatsheuvel trad tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst bij de Britse Royal Air Force. Maar op 28 oktober 1941 sloeg het noodlot toe, zijn toestel werd geraakt, vloog in brand en hij overleed aan zijn verwondingen. Zo zijn er bijna 1900 Brabantse militairen en verzetsstrijders tijdens oorlogshandelingen in de Tweede Wereldoorlog en alle volgende militaire conflicten gesneuveld. Het Brabants Historisch Informatie Centrum wil al deze gevallenen een gezicht geven.

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Noord-Brabant van de Duitse bezetting begon. Om dit te herdenken, presenteert het BHIC dat najaar samen met de Stichting Herdenking Brabantse Gesneuvelden een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers. Op dit moment heeft het BHIC op een voorlopige site www.brabantsegesneuvelden.nl bijna 1900 slachtoffers in beeld die een plaats in deze eregalerij zouden moeten krijgen. Het gaat dan niet alleen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook om de Brabantse militairen die zijn omgekomen in Nederlands Oost-Indië, Nederlands Nieuw-Guinea, tijdens de Korea-oorlog en tijdens de verschillende VN- en NAVO-missies daarna.

Marinus van den BoogaardVoorlopige site
Op deze site staan de 1900 oorlogsslachtoffers allemaal vermeld met de basisgegevens die nu bij het BHIC bekend zijn: naam, geboortedatum, geboorteplaats, woonplaats, overlijdensdatum, overlijdensplaats, rang, beroep en een aanduiding van de historische context waarin het slachtoffer geplaatst kan worden. Van ongeveer 600 slachtoffers zijn bovendien de foto's te zien. Dat is al veel, maar we zijn er nog niet.
Op de definitieve eregalerij van Brabantse Gesneuvelden wil het BHIC straks zoveel mogelijk slachtoffers met een foto én een verhaal vereeuwigen, zodat we niet enkel namen herdenken, maar ook de personen erachter. Immers, het waren op de eerste plaats mensen; vaders, zoons, broers en vrienden die plotseling aan het leven zijn ontrukt. Velen van hen stonden voor moeilijke keuzes, anderen hebben onvoorstelbaar geleden. Allemaal verdienen ze het dat hun verhaal verteld wordt, hoe heldhaftig of bescheiden ook.

Help mee!
Om hen zo goed mogelijk op de eregalerij te zetten, is de hulp van alle nabestaanden en betrokkenen nodig. Er zijn al verschillende openbare bronnen geraadpleegd, maar voor de meeste foto’s en persoonlijke verhalen is het BHIC uiteindelijk aangewezen op wat nabestaanden van familieleden, vrienden en andere betrokkenen over hen kunnen vertellen.
Iedereen die meer weet is van harte uitgenodigd om te reageren. Alleen zo kan in 2019 een zo volledig en correct mogelijke digitale eregalerij gepresenteerd worden. Mocht je op www.brabantsegesneuvelden.nl dus een bekende of een familielid aantreffen waar je iets over kunt vertellen, laat dan een bericht achter of neem contact met info@brabantsegesneuvelden.nl.  

Op de eerste foto zie je Pierre van Boxtel. Op de tweede staat Marinus van den Boogaard.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag