Oorlogsbronnen Regionaal Archief Tilburg op Tweedewereldoorlog.nl

5
12-09-2017
  • Tilburg
  • geluidsfragmenten
  • geluid
  • foto's
  • foto
  • Tweede Wereldoorlog
Deelnemer Netwerk OorlogsbronnenDe beeldcollectie van Regionaal Archief Tilburg uit de Tweede Wereldoorlog bevat vele foto’s die genomen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in Tilburg en de elf andere gemeenten uit het werkgebied. De beelden laten onder andere de resultaten van bominslagen zien, de eindeloze rijen wachtenden voor de winkels, waar eten of sigaretten op de bon was, de uittocht van de Duitsers en de bevrijdingsfeesten. De geluidsfragmenten zijn allemaal van ver na de Tweede Wereldoorlog: interviews met ooggetuigen en historici.
Deze en andere bronnen uit de collectie van het Regionaal Archief Tilburg zijn vanaf nu opgenomen in twee websites: tweedewereldoorlog.nl en oorlogsbronnen.nl. Onze bronnen over WO2 staan daarmee in een landelijke context. Een enorme verrijking voor onderzoek naar de lokale en regionale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Foto 1944 Bevrijder van Tilburg omringd door schooljeugd - collectie Regionaal Archief Tilburg 064678Op de website van Oorlogsbronnen zijn bijna tweeduizend foto’s en geluidsfragmenten uit de collectie van Regionaal Archief Tilburg te zien en horen. In deze slimme zoekmachine komen tien miljoen bronnen over de Tweede Wereldoorlog in Nederland samen.

Vanuit deze site is materiaal geselecteerd en per thema samengebracht op tweedewereldoorlog.nl/themas. Ook daarin is materiaal uit ons archief terug te vinden.

Bekijk alle bronnen die vanuit Regionaal Archief Tilburg geselecteerd zijn.

Voorbeelden van bronnen van het Regionaal Archief Tilburg op Tweedewereldoorlog.nl:
Tweede WereldoorlogPlatform WO2
Tweedewereldoorlog.nl wordt beheerd door het Nationaal Comité 4 & 5 mei en is de website van het Platform WO2. Hierin werken het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Netwerk Oorlogsbronnen, de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, de Oorlogsgravenstichting, de Stichting Liberation Route Europe en het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen. Platform WO2 wil middels deze website de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden voor toekomstige generaties.

Het Netwerk Oorlogsbronnen
Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) heeft tot doel eindgebruikers wegwijs te maken in de fysiek verspreide WO2-bronnen, door een verbeterde digitale toegang tot de Nederlandse collectie over de Tweede Wereldoorlog te realiseren. Het Netwerk Oorlogsbronnen wordt gefaciliteerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS, Vfonds en VSB-fonds.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag