Kiepkes en de eerste schooldag

4
27-08-2017
 • vakantie
 • Tilburg
 • schoolklas
 • Rooms Leven
 • Rien Siers
 • kinderen
 • foto's
 • Broekhoven
 • beeldbank

Basisonderwijs. R.K. Lagere School. St. Jozefschool. Blije gezichten, maar ook wat benauwd kijkende jongens aan het begin van hun eerste schooldag na de grote vakantie. Het was niet zomaar de eerste schooldag van een nieuw schooljaar. Het was een bijzonder moment in de geschiedenis van het onderwijs: voortaan was de zaterdagochtend vrij! Er is in die bijna 60 jaar veel meer veranderd in de opvattingen over onderwijs en opvoeding... of niet?
Het oorspronkelijk onderschrift bij de foto geeft ons een inkijkje in hoe het was1960. Ontdek zelf de verschillen en overeenkomsten.
En .... wie herkent de jongens op de foto?

Het schooljaar is ook voor de ouders weer begonnen in de wijk Broekhoven ll. De moeders hebben het niet gemakkelijk gehad tijdens de laatste grote vakantie. Het weer zat hen niet mee. Terecht waren ze erg enthousiast, dat de kinderen weer braaf in het gareel naar school toegingen, op enkele "schoolhaters" na natuurlijk. Voor de groteren was het de vertrouwde gang en voor de kleinsten de gebeurtenis van hun leven. Ze gingen voor het eerst naar de grote school. Vergeet niet, dat ze zich voelen, nu ze niet meer tot de "kiepkes" horen. En de moeders zijn blij, dat ze de handen weer vrij hebben in hun huishouden. De jeugd is weer goed opgeborgen. Uiteraard zijn ze daar onder handen van de onderwijzers en onderwijzeressen, de fraters en zusters. Voor veel kinderen is de school in die tijd een soort opbergplaats, waar ze verplicht naar toe moeten. De houding van geen tijd van de ouders maakt een totaal verkeerde indruk op de kinderen. Het is dus zaak dat de ouders echt belangstelling aan de dag leggen voor de schoolprestaties van hun kroost. Een onderhoud van de leerkrachten met de ouders stelt men zeer op prijs. Ook komt er een schoolweek van vijf dagen. In de schoolwereld is er dus een interessante evolutie voorgedaan, dat men de ouders graag hoort en hun opinie ook nodig heeft.”  (Rooms Leven, 9 september 1960, 44 jaargang no.37.)

 Fotonr. 051234; Fotograaf Rien Siers; Collectie Regionaal Archief Tilburg

 

1 comment

Reageren
 1. Johan | Nov 19, 2017
  Dat is een foto van de St. Jozefschool aan de Broekhovenseweg, parochie Broekhoven II. De toegangsweg was het zgn. kerkpad, een zijde via de Prof. Keesomstraat en de andere zijde via de Broekhovenseweg. Op de foto is de toegang Broekhovenseweg. Links de parochiekerk van Broekhoven II, van de H. Familie.Ik zat op deze lagere school voor jongens en herken diverse gezichten, met namen. Ik heb al eerder op deze foto gereageerd. Heb zelf de geschiedenis van Broekhoven en van deze school op een rijtje gezet (ben tot 1953 gekomen). Als jullie hier nader op in willen gaan hoor ik het graag.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag