Archief en aksie bijten elkaar nie!

17
15-08-2017
  • actiegroepen
  • Tilburgse Anarcho SociĆ«teit
  • Stichting blik en veger
  • Loesje
  • muurkrant
  • actiecultuur
  • Archiefwet
  • manifestatie

Kraakverbod opgerot. foto: J. WeverWaarom organiseert Regionaal Archief Tilburg (in samenwerking met de Tilburgse Anarcho Sociëteit, Stichting Blik en Veger en Loesje) op 30 september een Manifestatie over Muurkranten en Aksiekultuur?

Regionaal Archief Tilburg heeft vrijwel de volledige collectie Tilburgse muurkranten (1978-1995) in het depot. In die periode verschenen er 304 muurkranten aan de Tilburgse muren en het archief heeft 271 kranten in de collectie. Dit is heel bijzonder, vooral omdat de muurkranten niet bedoeld waren om bewaard te worden. Zij werden geplakt, gelezen en twee  weken later werd de volgende krant erover heen geplakt. Regionaal Archief Tilburg is het enige archief in Nederland (misschien afgezien van het  IISG) dat zoveel muurkranten in de collectie heeft.

Het is belangrijk om muurkranten, maar ook archieven van allerlei actiegroeperingen te bewaren om de samenleving te kunnen documenteren. Daarom wil Regionaal Archief Tilburg ook in contact komen met actiegroepen (van toen en nu) en betrokkenen juist omdat we het verhaal compleet willen maken. Hoe meer Beroofde land. Foto: J. Weververschillende bronnen we hebben, des te beter kan het verleden gereconstrueerd worden. Wat heel erg opvalt: De problematiek van toen is ook vandaag de dag nog actueel.

Archiefdiensten, zoals Regionaal Archief Tilburg, zijn gehouden aan de Archiefwet en bewaren daarom alle overheidsarchieven. Deze geven natuurlijk een heel eenzijdig beeld van de samenleving. Juist daarom is het belangrijk om de collectie muurkranten compleet te krijgen en om andere collecties (van niet-overheidsinstanties) in de collectie op te nemen. Deze geven weer een aanvullend – en dus beter-  beeld van de samenleving, ook van de kant van de actievoerders.

Wil je meer weten over de manifestatie GEEN CENSUUR OP DE MUUR! van 30 september: klik hier.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag