Topprestatie van het Tilburgse Team DIV

27
23-06-2017
 • archieven
 • archief
 • Udenhout
 • Tilburg
 • Gemeente Tilburg
 • Berkel-Enschot
 • Archiefwet

Afsluiting project DIV gemeente Tilburg1DIV?
DIV staat voor de afkorting Documentaire Informatie Voorziening. Enkele medewerkers van het team DIV van de gemeente Tilburg werkten afgelopen maanden bij het Regionaal Archief Tilburg. Vanuit het Tilburgse stadskantoor dat nu verbouwd wordt zijn 240 meter archief verhuisd naar de archiefbewaarplaats. De medewerkers hebben afgelopen maanden met man en macht gewerkt om die archieven toegankelijk te maken en materieel goed te verzorgen. Het was een megaklus!

Afsluiting project DIV gemeente Tilburg3Archiefwet 1995 en openbaarheid
Over het algemeen worden archieven pas na twintig jaar fysiek overgebracht naar de archiefbewaarplaats.  De overheidsinformatie wordt dan openbaar en u heeft volgens de Archiefwet recht om die informatie gratis te raadplegen. Uiteraard zijn bepaalde gegevens die betrekking hebben op personen niet vrijelijk door iedereen te zien. U kunt hierbij denken aan het toekennen van een Koninklijke Onderscheiding.  

Afsluiting project DIV gemeente Tilburg2De gemeente Tilburg is in samenwerking met de gemeentearchivaris zeer proactief om tijdig alle overheidsarchieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Zo zijn de archieven van de gemeenten Berkel-Enschot, Tilburg en Udenhout al sinds jaar en dag tot 1997, het jaar van de gemeentelijke herindeling, bij het Regionaal Archief Tilburg te raadplegen.
Nu was het de beurt aan de periode 1997-2006, zeer recent dus. Deze vervroegde overbrenging sluit geheel aan bij de motie van het kamerlid Gert-Jan Segers om de Archiefwet uit 1995 te wijzigen naar een veel kortere openbaarheidstermijn.

Afsluiting project DIV gemeente Tilburg4Team DIV in het zonnetje
Successen moet je vieren, zeker voor dit soort type noeste arbeid dat geheel achter de schermen plaats vindt en vaak niet zichtbaar is voor het grote publiek. In totaal is nu al 240 meter archief bewerkt en het meeste werk zit er op. Voorheen werden vaak externe bureaus ingehuurd om die archieven overbrengingsklaar te maken. Dit keer is het anders gegaan. De eigen kennis van de organisatie bleek een enorm voordeel te zijn om de archieven te kunnen bewerken.
Afsluiting project DIV gemeente Tilburg6Medewerkers van het team DIV zijn voor hun harde werken op donderdag 22 juni 2017 in het zonnetje gezet. En er scheen op die dag letterlijk een heel warm zonnetje. Wethouder Hans Kokke gaf aan alle betrokken medewerkers een bloemetje. Na inleidingen van Yvonne Welings en Luud de Brouwer konden we samen met de wethouder Hans Kokke de verkoeling zoeken van de archiefbewaarplaats, waar de resultaten zichtbaar zijn.

Afsluiting project DIV gemeente Tilburg5Nieuwe tijd 1997-2006
De periode van de gemeente Tilburg 1997-2006 kenmerkt zich als een steady organisatie. Net was de herindeling met Berkel-Enschot en Udenhout achter de rug, alles moest in de organisatie weer zijn nieuwe plaats krijgen. Het dienstenmodel van de gemeente Tilburg werd verlaten. Een heel nieuw soort bestuurder trad aan, na Gerrit Brokx kwam Johan Stekelenburg aan. Een geliefd burgemeester, zijn overlijden maakte op veel ambtenaren en inwoners van deze stad een diepe indruk. Daarna werd Ruud Vreeman benoemd. Het archief reflecteert ook de maatschappij die veranderde, zo bevat het stukken van inburgeringscerticaten.

Vanaf september 2017 kunnen de nieuwe archieven worden geraadpleegd.

 

 

3 reacties

Reageren
 1. Petra Rorije | Jun 29, 2017
  Complimenten. Top!
 2. Yvonne Welings | Jun 24, 2017
  Bedankt voor je reactie, Mart. Het was een hele leuke bijeenkomst en Hans Kokke vervulde zijn bestuurlijke rol op een voortreffelijke wijze.
 3. Mart | Jun 24, 2017
  Goed gewerkt collega's 👍

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag