Postduivenvereniging De Olijftak

10
18-05-2017
 • archieven
 • Tilburg
 • sport
 • duiven
 • aanwinst
Postduivenvereniging De OlijftakDe postduivenvereniging De Olijftak werd reeds opgericht op 18 juli 1882. De Koninklijke goedkeuring volgde bij het besluit van 6 maart 1905.

Het houden van postduiven was in Tilburg vrij populair. Duiven beschikken over een onvergelijkbaar oriëntatie vermogen. De duiven worden op soms honderden kilometers vrij gelaten, waarna ze terugvliegen naar hun eigenaar. Bij de duivensport gaat het om de duif die het snelst is teruggevlogen.
Voor zover bekend  is er  in Tilburg nog maar één duivensportvereniging actief aan de Diederikdreef. Helaas neemt ook bij deze vereniging het aantal leden af, 40 jaar geleden telde de vereniging 1.800 leden actief en nu in 2017 zijn dat er 50.

De Olijftak was gevestigd in het café van Arnoud Bertens, later Jos Dirks in de Goirkestraat in Tilburg. De naam olijftak refereert naar een bijbeltekst toen Noach een duif de vrijheid gaf en dat deze duif terugkeerde naar de ark met een olijftak.
Café J. Dirks aan de Goirkestraat 83
Op zondagen werden africhtingsvluchten georganiseerd al dan niet in samenwerking met andere verenigingen zoals Bleriot. Deze Koninklijke Vereniging zou wellicht eenvoudig verward kunnen worden met die van De Groene Olijftak, maar die was gevestigd aan de Bredaseweg. 
Naast vluchten, werden er ook tentoonstellingen georganiseerd, in 1925 zelfs op nationaal niveau in het hotel van P. Theeuwkes nabij het station. 

We kregen een kasboek over de jaren 1904-1923 cadeau van mevrouw Fokkema-Van Riel uit Breda. In het kasboek is overigens geen sprake van een vereniging maar van een sociëteit. 

Wanneer je de geschiedenis van deze vereniging kunt aanvullen, je reacties zijn meer dan welkom!

6 reacties

Reageren
 1. Yvonne | Jul 06, 2020
  Beste Chris, Leuk dat je reageert op deze blog. Ik heb deze blog destijds geschreven mede om de schenkers te bedanken voor het archief. Helaas is mijn ervaring dat er niet echt actief op gereageerd, hoe graag we dat ook zouden willen. Mijn advies is daarom zet een link van deze blog met je vraag uit op Facebook, dat kan ook in bepaalde groepen. Dan ben ik ervan overtuigd dat er meer reactie op je vraag komt. Met vr. groet, Yvonne Welings
 2. Chris | Jun 27, 2020
  Zegt iemand de naam Weijters iets. Dhr. weijters zou ook actief zijn geweest in de duivensport. Ik weet helaas niet in welke periode dst was. Alvast bedankt
 3. Johan | Dec 29, 2017
  Wie heeft er nog foto's uit de jaren 20?
 4. Piet | Jun 02, 2017
  Tilburg kende vroeger (1929) 37 kleine postduiven verenigingen, waaronder ook De Olijftak er een van was. Boven die verenigingen stond de Tilburgse Bond van Postduivenhouders die in 2009 het 100 jarig bestaan vierde.  
 5. Yvonne Welings | Jun 01, 2017
  Dank voor uw reactie. Ik ga de tekst aanpassen.
 6. albert | Jun 01, 2017

  in tilburg is nog maar 1 club aanwezig de p.v.tilburg gevestigd in de diedrikdreef te tilburg,de vereniging bestaat nog uit plusminus 50 leden.afgelopen jaar is het kleiner geworden,40jaar geleden was het nog een groot aantal leden zo n 1800 leden en twee verenigingen.hopelijk komt er nog een omekeer in de toekomst,wij doen er alles voor wat we kunnen.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag