Bezoek van de gemeentesecretaris van Tilburg

6
17-05-2017
  • kennismaking
  • gemeentesecretaris
  • Tilburg
  • bezoek
gemeentesecretaris Marcel Meijs 1Op vrijdag 12 mei kregen we bezoek van Marcel Meijs, gemeentesecretaris van Tilburg. Een gemeentesecretaris vervult de belangrijke taak van directeur van de gemeentelijke organisatie, stimuleert vernieuwingen, zorgt voor een succesvolle uitvoering van gemeentelijk beleid en adviseert het college van B&W. Heel prettig om in het archief kennis te maken. We lieten onder andere zien welke werkzaamheden we zoal verrichten, welke gemeenten de archieven bij ons in beheer hebben ondergebracht, we bespraken de toekomst van digitalisering en aandacht voor de regio.

gemeentesecretaris Marcel Meijs 2Ons werkgebied ligt best ver uit elkaar. Een gemeente als Oisterwijk grenst aan Tilburg, maar van Drimmelen en Geertruidenberg is het voor velen mogelijk best verwonderlijk dat de bewaarplaats voor hun archief in Tilburg is. Niet handig voor inwoners van deze gemeenten als ze archiefmateriaal willen bekijken. Door digitalisering van archieven van deze en alle andere gemeenten uit ons werkgebied, is een reis naar Tilburg niet nodig en kan archiefonderzoek gewoon vanuit huis gebeuren.

gemeentesecretaris Marcel Meijs 3We bespraken de digitalisering die door ons zelf wordt gedaan door de scanstraat in ons gebouw. Deze wordt bemand door twee collega's die speciaal daarvoor in dienst zijn genomen. Zij digitaliseren voornamelijk nieuw archief (20e eeuw). Alles wat ouder is (vaak ingebonden, van kwetsbaarder kwaliteit of van perkament) laten we elders digitaliseren. Sinds kort scannen we ook voor onderzoekers in de studiezaal.

Luud de Brouwer gaf een demonstratie van de website en enkele digitale tools, waarna in het depot enkele bijzondere stukken uit de collectie werden bekeken. Daar lag onder andere een kaart met de oudste vermelding van Tilburg.
gemeentesecretaris tilburg op bezoek
Het bezoek werd afgesloten met een handtekening op de muur in de entreehal van het archief.Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag