De eerste maand Vele Handen

7
22-04-2017
  • Notariële archieven
  • notarisarchieven
  • crowdsourcing
  • Vele Handen
startslide-VH-notarisOp 25 maart hielden we hier de informatiemiddag over het notarisproject via Vele Handen. Het was een succesvolle middag waar 35 mensen op af kwamen. Deelnemers aan het project typen de repertoria van de notarissen uit ons werkgebied over. De notaris maakte een index op de akten die hij opstelde voor zijn klanten. Dat hielp hem bij het terugzoeken van akten als dat nodig was. Die index heet een repertorium. Door deze bron te gebruiken kunnen we betrekkelijk snel een digitale toegang maken op het enorme bestand aan notarisakten. Het is heel veel werk want de repertoria beslaan de periode van 1811 tot en met 1935. Het zijn duizenden pagina's tekst in kolommen die de deelnemers onder handen krijgen. Sommige zijn goed te lezen, andere handschriften zijn ware puzzels.

vele-handen-rep-1856-Otw-blauwNa vier weken zijn er ruim 80 deelnemers die met dit online project meedoen. Die zijn niet allemaal even actief, maar al met al zijn er nu al bijna 350 scans ingevoerd. In ons project staan er twee pagina's op één scan; met andere woorden er zijn 700 pagina's ingevoerd. Dat is niet niks!

Er moet nog heel veel werk worden verzet, maar de kop is er af! 

We zullen jullie regelmatig op de hoogte houden van de voortgang van dit project en ook melding maken van opmerkelijke vondsten in de repertoria.

Als je zin hebt om mee te doen, dat kan altijd. Op elke moment kun je instappen en een bijdrage leveren van het toegankelijk maken van de notarisarchieven. Je kunt kiezen om alleen de repertoria van een (jouw!) gemeente of plaats te doen. Help mee!

Ga naar de Vele Handen website, meldt je aan en kies voor ons project!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag