UPDATE: We zijn op zoek naar vrijwilligers voor project over notarissen

10
23-03-2017
  • participatie
  • Vele Handen
  • repertorium
  • notarieel archief
  • notaris
Persfoto Vele Handen Regionaal Archief Tilburg_webversieIn april start Regionaal Archief Tilburg met een grootschalig project om de vele gegevens uit oude notaris-archieven digitaal toegankelijk te maken via de website. Het archief doet dat samen met de ‘crowd’, iets waar deze instelling veel ervaring mee heeft. In het archief worden vele waardevolle, bijzondere en historisch belangrijke bronnen bewaard op papier. Door deze te scannen en doorzoekbaar te maken, kunnen steeds meer mensen online onderzoek doen naar de geschiedenis van hun stad, familie, straat, pand of bedrijf. Notariële archieven vormen een belangrijke informatiebron. Mensen die van geschiedenis of van oud schrift houden kunnen een bijdrage leveren aan het toegankelijk maken van deze informatie.

piktochart_notariele archieven (003)Notarissen maken officiële akten op, die verzameld worden in een notarieel archief. Vóór het computertijdperk werden samenvattingen gemaakt van elke akte om deze snel terug te kunnen vinden. Dat heet een repertorium of repertoire. Deze samenvattingen leveren nu een onmisbare toegang tot de vele akten en de informatie die daarin staat. Als de gegevens uit die samenvattingen in een online database staan, kunnen we heel snel allerlei informatie over koop en verkoop van panden, overlijdens en erfenissen, eigendom van land en goederen terugvinden. Zo is de geschiedenis te reconstrueren van een stuk grond, een huis of een familie.

Notaris Josephus Antonie Daamen (1825-1892) - collectie Regionaal Archief Tilburg 003946Om al die waardevolle informatie sneller beschikbaar te krijgen voor onderzoek roept het archief de hulp in van de ‘crowd’: het brede publiek dat de handen uit de mouwen wil steken.  De akten en de repertoria zijn allemaal gedigitaliseerd (tienduizenden scans) en komen te staan op www.velehanden.nl. Dat is de ‘digitale werkplek’ voor de deelnemers van dit project

Op zaterdag 25 maart organiseert het archief een informatiemiddag over notariële archieven, waarin wordt uitgelegd wat er van de deelnemers verwacht wordt. Zij zullen gegevens uit de oude samenvattingen gaan ontcijferen en overtypen. Uiteindelijk komen al deze gegevens op de website www.regionaalarchieftilburg.nl en kan iedereen gebruik maken van de gedigitaliseerde informatie.

Meer weten? Kom op 25 maart naar de informatiemiddag in Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75. De bijeenkomst loopt van 13.00 uur tot 15.00 uur. Je kunt je daarvoor aanmelden via velehanden@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. 25 maart.

Ga naar de website van Vele Handen voor meer informatie.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag