Nieuwe blik van burgemeester Mark van Stappershoef

11
12-01-2017
  • bezoek
  • werkbezoek
  • Goirle
  • burgemeester
Van links naar rechts Stijn van Rooij, Eric van opstal, Yvonne Welings, Mark van Stappershoef, Patrick Plugers, Gert-Jan de GraafIn september 2016 werd Mark van Stappershoef benoemd tot nieuwe burgemeester van Goirle. Gedurende zijn eerste 100 dagen  mocht een werkbezoek aan Regionaal Archief Tilburg natuurlijk niet ontbreken. Samen met Patrick Plugers en Eric van Opstal werd donderdag 12 januari 2017 hiervoor  uitgekozen. We kijken terug op een geslaagde ochtend, waarin de verschillende aspecten van een archiefdienst de revue passeerden.

Stamboomonderzoek is zeer populair, dat bij het archief met hulp van de databank op de website eenvoudig beoefend kan worden. Met één druk op de knop werd de opa van de burgemeester gevonden. Dat we nu  zo eenvoudig kunnen zoeken is  niet alleen  te danken aan de grootscheepse digitalisering van genealogische  bronnen,  maar ook dat de  vele vrijwilligers onvermoeibaar gegevens van openbare akten van de Burgerlijke Stand invoeren. De Heemkundekring De Vyer Heertghanghen kwam ter sprake.
Handtekening van de burgemeester Mark van StappershoefDe foto's van deze organisatie zijn via de  fotobank  in te zien en gratis te downloaden.
Het openbaar maken van overheids-informatie is een van de kerntaken van een archiefdienst. Veel voorwaarden zijn geregeld in de Archiefwet 1995. Mede door verdergaande digitalisering bij overheidsadministraties zien we een tendens dat een gemeente steeds dichter bij een archiefdienst komt te staan en andersom. Was er tot de laatste wijziging van de Archiefwet in 1995 nog sprake van een overbrengingstermijn van overheidsarchieven van 50 jaar, dat is  nu 20 jaar. Die termijn zal met de ingebruikname van een e-depot steeds korter worden.

De nieuwe burgemeester stelde inhoudelijk interessante vragen waardoor hij de archiefdienst steeds beter leerde kennen.
Sinterklaasviering in de Bocht Topstukken mochten tijdens het werkbezoek natuurlijk niet ontbreken. Zonder de overige archieven te kort te willen doen, noemen we hier het bedrijfsarchief Van Besouw en het familiearchief Dasché.
 We zien uit naar de samenwerking.


Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag