Collectie stereofoto's familie Diepen digitaal beschikbaar

10
21-12-2016
 • textielfabrikant
 • digitalisering
 • Tilburg
 • foto┬┤s
 • foto

653470Een collectie foto’s, afkomstig van Rudolf Diepen uit Tilburg, is nu voor het eerst beschikbaar op de beeldbank van Regionaal Archief Tilburg. Het zijn stereofoto’s, wat inhoudt dat zij gemaakt zijn met een speciale camera, een stereoscoop. Deze maakt twee foto’s op hetzelfde moment, waarbij het standpunt van de foto’s iets uit elkaar ligt. Wanneer men beide foto’s daarna door een stereoscoop bekijkt, wordt er een illusie van diepte weergegeven. Stereoscopie was vanaf halverwege de negentiende eeuw populair en bleef dat tot het eerste kwart van de twintigste eeuw. Bij het digitaliseren van de foto’s is ervoor gekozen om telkens maar één van de beelden te tonen.

FullSizeRender


IMG_6848De collectie Diepen bestaat uit 164 foto’s die allemaal aan het begin van de twintigste eeuw genomen zijn. De foto’s geven een bijzondere blik in het leven van de Tilburgse textielfabrikant. In de verzameling is er zowel aandacht voor privéaangelegenheden als voor de textielfabriek Gebroeders Diepen. Veel aandacht is er voor Tilburg. Met foto’s van de textielfabriek Gebroeders Diepen en haar personeel, maar ook van de villa van de familie, gelegen aan het Korvelplein. Bijzonder zijn de beelden van de militaire muziekwedstrijd uit juni 1905, waarin de parade over het Stationsplein trekt.

Ook andere delen van Brabant komen in de verzameling aan bod. Zo zijn er foto’s waarin we de familie een bezoek zien brengen aan het Mastbos in Breda. De Sint-Petrusbasiliek in Oirschot wordt ook bezocht. De toren van de basiliek was in 1904 gedeeltelijk ingestort en de schade is dan ook goed te zien. Liefhebbers van paardensport moeten ook zeker de opnamen van het concours hippique van 1904 in ’s-Hertogenbosch bekijken.

653631De familie Diepen was erg reislustig en beperkte zich hierbij niet tot Brabant. De familie bezat een villa in Valkenburg en veel van de foto’s spelen zich daar of in de omgeving daarvan af. Nijmegen wordt aangedaan, de Kleefse tuinen worden bezocht, en ook een bezoek aan het strand van Blankenberge is vastgelegd. Het meest bijzonder zijn de foto’s die de familie maakte van de wereldtentoonstelling in Luik van 1905. Hierop zijn allerlei tijdelijke bouwwerken te zien die speciaal voor de wereldtentoonstelling werden gebouwd.

Al met al een prachtige collectie opnamen om eens rustig door te nemen. Het overgrote deel van de foto’s is beschreven, van enkele is echter nog onduidelijk waar zij gemaakt zijn of wie erop staan. Weet u het misschien? U vindt de volledige collectie hier.

2 reacties

Reageren
 1. luud | Aug 23, 2019
  @Jan Dank voor je tips. Het is inderdaad heel erg mooi.
 2. Jan | Aug 21, 2019
  Ik weet hoe mooi het is om diepte in een foto te zien, daarom maak ik zelf veel stereofoto's. Ik kan het iedereen aanbevelen. Er is op internet een gratis programma beschikbaar om de foto's af te werken. Ze kunnen voor 90% gemaakt worden met eigen fototoestel en tegenwoordig ook met Smartphone.  Een beschrijving hoe ze zelf maakt vind je op www.moetjekijken.nl  bij hobby algemeen onder 'S' van stereofotografie.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag