Lanciersprijs voor historisch onderzoek

48
08-12-2016
 • archieven
 • Lanciersprijs
 • onderzoek
 • prijs

Lancierprijs DEF rgb smllNieuwe tweejaarlijkse onderzoeksprijs vanuit Regionaal Archief Tilburg

Regionaal Archief Tilburg lanceert in december 2016 een prijs voor onderzoek, gedaan met archiefstukken uit de collectie. Doel hiervan is het stimuleren van onderzoek in de uitgebreide collectie bronnen. Het archief profileert zich hiermee als organisatie die belang hecht aan onderzoek en dit wil bevorderen.

In totaal beheert het archief in Tilburg ruim 12 kilometer aan historisch materiaal. Dit zijn onder andere documenten, kranten, kaarten, plattegronden, bevolkingsregisters, foto’s, films, negatieven, geluidsbanden, ansichtkaarten, bidprentjes, posters en affiches. Dagelijks wordt hierin onderzoek gedaan, voornamelijk door mensen die stamboomonderzoek verrichten of die een bouwtekening nodig hebben. Eén van de strategische speerpunten van het archief is het bevorderen van archiefonderzoek, liefst zo breed mogelijk, dus ook in minder voor de hand liggend materiaal. De instelling van de Lanciersprijs kan daarin een stimulans zijn.

De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een onderzoeker die de bronnen van Regionaal Archief Tilburg heeft gebruikt en daarvan een (digitale) weerslag heeft gemaakt. Dit kan zijn in de vorm van een scriptie, een film of documentaire, een roman, een theaterstuk, een publicatie op internet, een gedrukte publicatie of zelfs in een andere vorm. Voorwaarde is dat een substantieel deel van het onderzoek is uitgevoerd in de collectie van Regionaal Archief Tilburg. Een combinatie met onderzoek in een ander archief is zeer goed mogelijk. Het gebruik van de bronnen moet verifieerbaar zijn. De jury bestaat uit Theo Thomassen (emeritus hoogleraar archiefwetenschap), Ad van den Oord (zelfstandig gevestigd historisch onderzoeker en publicist) en Astrid de Beer (projectleider Regionaal Archief Tilburg). De juryleden zullen onder andere letten op de creatieve manier van het gebruik van de bronnen en het vernieuwende in de presentatie van de resultaten.

Iedereen die in de twee jaar voorafgaand aan een prijsuitreiking een (digitale) publicatie heeft gepresenteerd of een thesis/scriptie heeft geschreven waarvoor onderzoek in bronnen van Regionaal Archief Tilburg is gedaan, kan deze publicatie indienen. Inzendingen kunnen tot en met 1 maart van het jaar van de prijsuitreiking worden toegezonden aan de jury via lanciersprijs@regionaalarchieftilburg.nl. Een maand later, rond 1 april van dat jaar, wordt de shortlist bekend gemaakt. Op 18 april is de prijsuitreiking. Van de genomineerden wordt verwacht dat ze hun onderzoek die dag ook presenteren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 750.

De eerste Lanciersprijs werd in 2017 uitgereikt aan Willem Vermeulen. De tweede in 2019 aan Pieter Tops. In 2021 zal de prijs voor de derde keer worden uitgereikt.

2 reacties

Reageren
 1. luud | Apr 19, 2019
  Dat is ook gebeurd Paul! Afgelopen najaar is de nieuwe oproep geplaatst: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2018/12/06/inschrijving-geopend-voor-de-lanciersprijs!
 2. Paul | Apr 14, 2019
  In dit stuk staan nog oude data voor het indienen. Kan dat elke twee jaren worden ge├╝pdate met de actuele datum?

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag