Historische bios tijdens Cultuurnacht

10
21-10-2016
  • Tilburg
  • cultuurnacht
  • films
  • film
harmonie gemeenschapVoor één avond neemt Regionaal Archief Tilburg een andere rol aan: die van historische bioscoop. Het archief heeft meerdere oude films in de collectie, waarvan er een paar te zien zijn tijdens de Cultuurnacht. Van 20.00 tot 23.00 uur kunnen bezoekers genieten van Tilburg en haar inwoners in vroeger jaren. Zoals dat hoort in een bios met popcorn en frisdrank!

De films die vertoond worden zijn:
1.    “Harmonie van een gemeenschap”, een film van Otto van Neijenhoff uit 1955.  Impressie van de stad Tilburg en de Tilburgse samenleving. In de vorm van een gespeelde documentaire wordt aan de hand van de lotgevallen van een aantal leden van een harmonieorkest en van een pasgeborene, een impressie gegeven van de stedelijke gemeenschap in al haar facetten tijdens de wederopbouw.
2.    “Tilburgers”, een documentaire van Joost Seelen uit 1999. Deze documentaire probeert de “ziel” van Tilburg bloot te leggen. Het bijzondere, typische, samenbindende van Tilburgers en hun samenleving worden in beeld gebracht. “Gewone” mensen in hun dagelijkse doen staan centraal
3.     “Stad, een persoonlijk portret van Tilburg”, een film van Jan Ketelaars en Paul van de Wildenberg uit 1984. "Een stadsbeeld dat zichzelf lijkt te negeren, door de inwoners gelaten wordt ondergaan en de reiziger geen bewonderende blik zal ontlokken (...) Op zoek naar het karakter van een weinig tot de verbeelding sprekende, veronachtzaamde omgeving".
4.    Stadsrit. Beelden van de stad gefilmd door Sjef Verhoeven vanuit een rijdende Fiat 600 in het Tilburg van 1964. De huidige Schouwburgring is nog niet klaar, het oude Stadhuis staat er nog.
5.    Huwelijk. Beelden uit maart 1957 ten tijde van het huwelijk van fotograaf Conny van Aarle (1934-2014) met bakkersdochter Conny Maas (1933-2016).  Met enkele unieke historische beelden van de binnenstad van Tilburg.

De films worden doorlopend vertoond. Bezoekers kunnen vrij in en uit lopen op vertoon van het entreebewijs van de Cultuurnacht.
Regionaal Archief Tilburg – Kazernehof 75, Tilburg – 29 oktober 2016 van 20.00 tot 23.00 uur

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag