Creatief met taal

2
20-10-2016
  • actiecultuur
  • spelling
  • taal
  • verkiezing
  • Tilburg
  • muurkranten
  • muurkrant
taal 2 fotorHet taalgebruik op de muurkranten van Tilburg was vaak vol verontwaardiging, actie, verwijt, maar vaak ook vol humor en vindingrijkheid.
Burgemeester en wethouders werden steevast Beton & Winst genoemd en namen van politici of bedrijven werden regelmatig aangepast al naar gelang de situatie (je komt de naam Blubbers tegen, Woensdrek en Opscheffer, Mac Donalds werd Mac Money)

Daarnaast werden veel woorden een lange tijd geschreven zoals je ze uitspreekt. spellingDat was helemaal 'in' in de jaren '80. In de latere jaren van de muurkrant, tot de jaren '95, wordt die manier van spellen minder gebruikt en kom je gewoon het woord 'computer' tegen.

Het was niet voor niks dat de taal 1taal zo'n belangrijk aspect (of eh aspekt) was voor de muurkranters. Met pakkende koppen moesten ze mensen op straat verleiden te blijven staan om de teksten te lezen. Hoe meer aangrijpende de titels en teksten, hoe beter. taal 5

Welke personen er achter het schrijven van de teksten zat, is niet bekend. Zoals er zoveel onbekend is van de organisatie achter de muurkrant! Nog steeds is niet bekend waar de drukpers stond (ook oud-plakkers van de muurkrant weten ons dat niet te vertellen). taal 6Dat de schrijvers lol gehad moeten hebben bij het bedenken van de teksten, zal duidelijk zijn, ook al waren de onderwerpen verre van vrolijk.

scherpzandEen terugkerende rubriek was Scherp zand. Hierin werden mensen op de hak genomen, zaken belachelijk gemaakt, nieuwtjes gemeld, beslissingen van B&W becommentarieerd enzovoort. Alleen al het lezen van die korte tekstjes is heerlijk om te doen.

Door onze deelname aan de verkiezing Stuk van het Jaar met een Tilburgse muurkrant, spreken we nu veel mensen die de muurkrant nog kennen, of die zelf 'geplakt' hebben. w-armRegelmatig krijgen we dan te horen dat de huidige tijd niet meer zo'n ideologische uiting kent, dat het linkse geluid zo braaf is geworden. Proeven we daar een gemis? Een verlangen naar die tijd van protest? Dan hebben we een mooie leestip: de artikelen over de protest-buttons, geschreven door Luud de Brouwer. Dat roept helemaal de sfeer van links in de jaren '80 op!taal 2Wil je meer lezen over de muurkrant? Lees dan over de Chloortrein, confectieateliers, IFF.
Of kom naar de lezing op donderdag 20 oktober.
Maar breng in elk geval je stem uit!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag